search icon

Bloomberg

Ο αγωγός East Med και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας - Μητσοτάκης: Επιστέγασμα ουσιαστικής συνεργασίας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράφουν σήμερα, Πέμπτη, συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αγωγός East Med, μήκους 1.900 χιλιομέτρων (1.181 μιλίων) θα συνδέει πεδία φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου με ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το έργο αναπτύσσεται από την IGI Poseidon SA, μια κοινή επιχειρηματική προσπάθεια της ελληνικής ΔΕΠΑ ΑΕ και της Edison SpA. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία αργότερα.

Η συμφωνία έρχεται ακριβώς την περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή μετά την υπό αμφισβήτηση συμφωνία της Τουρκίας που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και επιβεβαιώνει τις απαιτήσεις της Άγκυρας σε περιοχές της Μεσογείου που προβλέπεται να διασχίσει ο αγωγός. Οι τρεις χώρες που σήμερα υπογράφουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, αντιτίθενται στο σύνολό τους στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα για τον αγωγό, δεν αποσκοπεί στην αποστολή μηνύματος στην Τουρκία, αλλά στην προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα σε περιφερειακό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στις 24 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία IGI Poseidon τον Δεκέμβριο συμφώνησε να προχωρήσει την ανάπτυξη του αγωγού EastMed με διαδικασία fast- track και να λάβει την τελική επενδυτική απόφασή της μέσα σε δύο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι υποστηρίζει το έργο, διότι θα προσθέσει μια εναλλακτική λύση στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπογράμμισε επίσης την αμερικανική υποστήριξη στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού όταν παρευρέθηκε σε τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

– Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

– Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

– Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

– Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

– Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

– Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

– Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

– Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Exit mobile version