search icon

Bloomberg

Υποχωρούν οι «4» ευρωπαϊκές χώρες για τον ψηφιακό φόρο μετά τις απειλές Τραμπ

Γάλλος αξιωματούχος σχολίασε ότι δεν πρόκειται για υποχώρηση - Η επιστολή των «4» στοχεύει στο να ανοίξει ο δρόμος για ψηφιακό φόρο μέσα στο 2020 - Διακυβέβεται το ποια χώρα έχει το δικαίωμα να φορολογεί ψηφιακές εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες αυτή τη στιγμή έχουν καλύψει όλο τον πλανήτη

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρότειναν τη μείωση της έκτασης των ψηφιακών φόρων που θέλουν να επιβάλλουν εντός της επικράτειας τους σε ψηφιακές εταιρείες – κολοσσούς, ένα πισωγύρισμα έπειτα από τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις στις συγκεκριμένες χώρες αν προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό φόρο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ σε πρώτο χρόνο είχε κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την εποπτεία του ΟΟΣΑ για την επιβολή ψηφιακού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο σε τέτοιου είδους εταιρείες, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ αποχώρησαν με αιχμές ότι οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο», διά στόματος του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Αυτό που διακυβεύεται είναι ποια χώρα έχει το δικαίωμα να φορολογεί ψηφιακές εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες αυτή τη στιγμή έχουν καλύψει όλο τον πλανήτη.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς της ΕΕ ότι οι ψηφιακές εταιρείες δεν φορολογούνται δίκαια, υποστηρίζοντας πως οι εθνικές ή κοινοτικές εισφορές που θέλει η Ευρώπη, αντιπροσωπεύουν μια άδικη μεταχείριση κατά των αμερικανικών εταιρειών, ενώ συλλήβδην αποτελούν παράνομοι δασμοί βάσει των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων.

Οι τέσσερις χώρες φαίνεται ότι επέλεξαν μια παραχώρηση στο ζήτημα υιοθετώντας μια «σταδιακή προσέγγιση» στις συνομιλίες για την παγκόσμια φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου σε κοινή τους επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στο 2020.

«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή προσέγγιση, αρχικά επικεντρωμένη στις αυτοματοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστά …. μια πολιτική συμφωνία εφικτή εντός του έτους», ανέφεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς τον Μνούτσιν.

«Παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να συζητηθούν πιθανές μεταβατικές λύσεις με τις ΗΠΑ, ειδικότερα αναφορικά με τους υφιστάμενους ή τους επικείμενους εθνικούς φόρους ψηφιακών υπηρεσιών», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες στην επιστολή τους.

Το σχέδιο του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο ψηφιακό φόρο αφορά δύο είδη εταιρειών, τις αυτοματοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες όπως τις μηχανές αναζήτησης (Google) και τις πλατφόρμες social media (Facebook), αλλά και τις εμπορικές ψηφιακές εταιρείες όπως αυτές που ασχολούνται με το  εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια σειρά εμπορικών αξιολογήσεων για τις εμπορικές σχέσεις με χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον δασμούς σε περίπτωση που αυτές οι χώρες υιοθετήσουν ένα πλαίσιο φορολογίας για ψηφιακές υπηρεσίες.

Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προσφορά δεν αποτελεί υποχώρηση και ότι η  Ουάσινγκτον πρώτη είχε προτείνει την επέκταση του φόρου ώστε να περιλαμβάνει και μη ψηφιακές εταιρείες. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην ονομαστεί επειδή οι συζητήσεις παραμένουν σε κλειστό κύκλο, δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Γαλλίας, δηλαδή η επιβολλή ψηφιακού φόρου για το 2020 δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ψηφιακός φόρος αποτελεί μια προσπάθεια να συλληφθούν κάποια από τα κέρδη των επιχειρήσεων με μικρή ή καθόλου φυσική παρουσία σε αγορές, όμως, που δραστηριοποιούνται. Οι συνομιλίες  του ΟΟΣΑ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2016, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό και παγκόσμιο πλαίσιο κανόνων.

Exit mobile version