Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της από την εποχή της πανδημίας, η Apple κατάφερε, έστω και προσωρινά, να αποφύγει την κρίση που απειλούσε να πλήξει τον πυρήνα της παραγωγής της, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εξοντωτικοί δασμοί 125% του προέδρου Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα προκάλεσαν πανικό στη βιομηχανία τεχνολογίας, με την Apple να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κινδύνου λόγω της εξάρτησής της από την Κίνα.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου την Παρασκευή για εξαιρέσεις στα δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, iPad, Mac, Apple Watch και AirTag, λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας για τον τεχνολογικό κολοσσό. Παρότι παραμένει η απειλή επιπλέον δασμών σε προϊόντα με ημιαγωγούς και η διατήρηση των δασμών στο φεντανίλ, η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε σημαντική νίκη για την Apple και την ευρύτερη τεχνολογική αγορά.
Η στρατηγική διαφυγής και το άγχος της αβεβαιότητας
Ο αναλυτής Αμίτ Νταγιαράνι της Evercore ISI έκανε λόγο για «τεράστια ανακούφιση» και εκτίμησε ότι η μετοχή της Apple θα ανακάμψει, μετά από πτώση 11% τον τελευταίο μήνα. Πριν από την εξαίρεση, η Apple είχε σχεδιάσει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής των iPhone που προορίζονται για την αμερικανική αγορά στην Ινδία, προκειμένου να αποφύγει το βάρος των δασμών.
Apple Inc. has managed to dodge its biggest crisis since the pandemic — for the moment, at least https://t.co/3ZWCjrrFCD
— Bloomberg (@business) April 13, 2025
Η μετακίνηση αυτή όμως θεωρείται επιχειρησιακά δύσκολη, ιδίως καθώς ετοιμάζεται η παραγωγή του νέου iPhone 17 – η οποία παραμένει κεντρικά στηριγμένη στην Κίνα. Μια τέτοια απόπειρα προσαρμογής θα απαιτούσε σημαντικό συντονισμό, ενίσχυση των τιμών και διαπραγμάτευση με προμηθευτές για καλύτερα περιθώρια κέρδους.
Η διοίκηση της Apple ανακουφίστηκε, αλλά το αίσθημα αβεβαιότητας για τις μελλοντικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου παραμένει. Παράλληλα, ο κίνδυνος κινεζικής αντίδρασης είναι υπαρκτός, εάν η εταιρεία επιταχύνει τη μεταφορά παραγωγής εκτός Κίνας, όπου βρίσκεται το 17% των εσόδων της.
Εξάρτηση από την Κίνα, πιέσεις στην Ουάσιγκτον
Η Apple εξακολουθεί να εξαρτάται έντονα από την κινεζική παραγωγή: σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το 87% των εσόδων από iPhone και περίπου 80% των iPad βασίζονται σε κινεζικά εργοστάσια. Παράλληλα, πάνω από το 60% των Mac κατασκευάζονται επίσης στην Κίνα. Αντίθετα, τα Apple Watch και τα AirPods έχουν πλέον μεταφερθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Βιετνάμ, ενώ μέρος των iPad και Mac συναρμολογείται επίσης στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.
Η εσωτερική αγορά των ΗΠΑ παραμένει καθοριστική, καθώς απορροφά σχεδόν το 38% των iPad και το 50% των πωλήσεων σε Mac, Watch και AirPods. Από τις 2 Απριλίου, οπότε ανακοινώθηκαν οι νέοι δασμοί, η Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες ξεκίνησαν εντατική lobbying εκστρατεία στον Λευκό Οίκο, ζητώντας εξαιρέσεις.
Οι πιέσεις εντάθηκαν όταν τα αντίποινα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έφεραν δασμούς 145% και ο Τραμπ ανακοίνωσε «πάγωμα» υψηλών δασμών για άλλες χώρες, ενισχύοντας έτσι την κορεατική Samsung, που κατασκευάζει τα τηλέφωνά της εκτός Κίνας.
Η Apple επιμένει ότι η πραγματική προστιθέμενη αξία δεν βρίσκεται στη συναρμολόγηση, αλλά στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως οι ημιαγωγοί. Γι’ αυτό και ζητά οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην ενίσχυση αυτών των τομέων αντί να πιέζουν για μαζική επιστροφή της παραγωγής στο αμερικανικό έδαφος.
Διαβάστε ακόμη
Σοφία Μάλεν, Ούλρικα Λέβερεντς: Πώς η H&M προσπαθεί να επανεφεύρει τη «γρήγορη μόδα»
Τι σημαίνει η είσοδος της Tesla στη Σαουδική Αραβία (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα