search icon

Bloomberg

Υπερτριπλασιάστηκαν οι μη κερδοφόρες εισηγμένες στις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια

Όταν η αισιοδοξία στερεύει και οι ορέξεις της αγοράς μεταπηδούν από τις «καυτές» ιδέες στο «ψυχρό χρήμα», οι εταιρείες της νέας οικονομίας γίνονται μία πολυτέλεια που οι επενδυτές δν μπορούν να αντέξουν οικονομικά

Μια ιδέα κι ένα όνειρο. Ο χρόνος ήταν το μόνο χρειαζόσουν  στις αγορές αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και διαπιστώνει ότι ξαφνικά το εύκολο χρήμα σταμάτησε να ρέει και η καλή τύχη είναι πλέον αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι επενδυτές.

Και ενώ τα προβλήματα των μη κερδοφόρων εταιρειών είναι πλέον γνωστά σε όποιον παρακολούθησε τη «βουτιά» του Nasdaq φέτος, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα σταματήσει αυτή η πτώση. Νέα έρευνα δείχνει ότι τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, το ποσοστό των αμερικανικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηηματιστήριο με μηδενικά κέρδη έχει υπερτριπλασιαστεί εκπροσωπώντας πάνω από το μισό της αγοράς.

Μέχρι τώρα, το πρώτο λόγο στην αγορά είχαν οι άυλες επιχειρήσεις της «νέας οικονομίας», Uber και Airbnb που δεν στηρίζονταν σε βιομηχανικές μονάδες ή πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά απλά σε δημιουργικές ιδέες, που θα τις μετέτρεπαν στο επόμενο Facebook και στην επόμενη Google. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν, υποστηρίζει το Bloomberg, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Όταν η αισιοδοξία στερεύει και οι ορέξεις της αγοράς μεταπηδούν από τις «καυτές» ιδέες στο ψυχρό χρήμα, οι εν λόγω εταιρείες γίνονται μία πολυτέλεια που κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ με αρνητικά καθαρά κέρδη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στο τέλος του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 62% του συνόλου, σε σύγκριση με το 18% το 1970, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τάση είναι ισχυρότερη μεταξύ των νεότευκτων εταιρειών, με το 77% των αρχικών δημόσιων προσφορών να μην αποφέρουν χρήματα όταν εισήχθησαν στην στην αγορά το 2019. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1980 όταν και είχε διαμορφωθεί στο 24%.

Όμως, όλο αυτό το σκηνικό δεν περιορίζεται στον τεχνολογικό τομέα. Οι μη κερδοφόρες επιχειρήσεις βρίσκονται σε όλους τους κλάδους, από εταιρείες αγροτικών προϊόντων έως ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Περίπου το 63% των αμερικανικών εισηγμένων επιχειρήσεων στον χώρο της μεταποίησης δεν παρουσίασε κέρδη το 2020 συγκριτικά με το 19% το 1970. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ονόματα, όπως Casper Sleep και Peloton.

Στις ΗΠΑ, οι 100 μεγαλύτερες μη κερδοφόρες επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη άνω του 130% την τριετία έως τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε έφθασαν στην κορύφωσή τους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Από αυτό το υψηλό επίπεδο, τώρα οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχωρήσει 65%, ενώ την ίδια περίοδο οι εισηγμένες στον Russell 1000 ενισχύθηκαν κατά 1,8%.

Ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Τα επιχειρηματικά μοντέλα στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά από τη φούσκα του dotcom και θα υπάρξουν σίγουρα εταιρείες που θα επιβιώσουν, αναφέρει αναλυτής της Saxo Bank. «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θα υπάρξουν επιχειρήσεις, που σήμερα υποχωρούν 90%, που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποκτήσουν πολύ ενδιαφέροντα επιχειρησιακά μοντέλα», ανέφερε.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «είναι πιθανό να δούμε περισσότερες εταιρείες υψηλής αξίας με αρνητικά καθαρά κέρδη τώρα και στο μέλλον», «Θα δούμε περισσότερες εταιρείες τύπου Amazon ή Tesla με τεράστια κέρδη να εμφανίζονται στο προσκήνιο πολύ αργότερα. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως φούσκα».

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Πότε θα δούμε ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος

«Πρασινίζει» το project του Ελληνικού (pic)

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Σε ποια μαθήματα εξετάζονται οι υποψήφιοι τη Δευτέρα

Exit mobile version