search icon

Bloomberg

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Στο +7,5%, αισθητά πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις (πίνακες) (upd)

Στα υψηλότερο επίπεδο από το 1982 - Τα στοιχεία που θορύβησαν τους αναλυτές και αναμένεται να ενισχύσουν τα σενάρια για επιθετικότερες παρεμβάσεις της Fed - Ξεπέρασε το 2% η απόδοση στο 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά το 2019 - Wall Street: Πτώση για τους δείκτες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Υψηλό 40ετίας άγγιξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, μετατρέποντας την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε επείγουσα ανάγκη. 

Ο πληθωρισμός κατέγραψε ετήσια αύξηση 7,5%, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%., αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των τιμών τροφίμων, ενέργειας και ακινήτων

Εξαιρουμένης της μεταβλητότητας των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 6%, σε υψηλό ρεκόρ 40ετίας, και 0,6% σε σχέση με τα δεδομένα Δεκεμβρίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου κατέγραψαν άνοδο, παράλληλα με την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) των μετοχών κατέγραψαν πτώση μετά τη δημοσίευση των δεδομένων.

Οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια αύξηση του πληθωρισμού της τάξης του 7,3% και 0,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την απόφαση για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed προς καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η συνεχιζόμενη αυξητική τάση των τιμών έχει διαβρώσει τις μισθολογικές αυξήσεις των εργαζομένων και έχει μειώσει την αγοραστική ικανότητα των αμερικανικών νοικοκυριών, περιορίζοντας την μέχρι τώρα εξαιρετική τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας.

Η επόμενη σύνοδος των στελεχών της Fed θα λάβει χώρα στις 15-16 Μαρτίου και είναι σίγουρο πως θα λάβει υπόψη τα νέα στοιχεία. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, παρά τις μέχρι τώρα αναφορές για σταδιακότερες κινήσεις εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται εν μέρει στην ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης. Μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης, η αύξηση του όγκου αγορών των αμερικανικών νοικοκυριών «τέντωσε» την εφοδιαστική αλυσίδα και την, πληγείσα από την πανδημία, βιομηχανική παραγωγή. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. 

Η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 4%. Παρ’ όλα αυτά, λόγω των 4 εκατομμυρίων κενών θέσεων στην αγορά εργασίας οι εταιρείες έχουν προβεί σε μισθολογικές αυξήσεις για να δελεάσουν ή να κρατήσουν τους εργαζομένους. Η αύξηση αυτή, όμως, υστερεί σε σχέση με τον πληθωρισμό, ενώ το μέσο, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, ωρομίσθιο των εργαζομένων κατέγραψε ετήσια πτώση της τάξης του 1,7%. 

Οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα,  ενώ οι τιμές ακινήτων αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη «μονιμότητα» του πληθωρισμού. Όπως και οι μισθολογικές αυξήσεις, οι αυξήσεις στις τιμές ακινήτων δεν μπορούν να μειωθούν εύκολα, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά. Αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στη σύνθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), αφού σε αντίθεση με τη μεταβλητότητα της ενέργειας παραμένουν μακροπρόθεσμα υψηλά, δυσκολεύοντας την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου των κεντρικών τραπεζών.

Για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η πληθωριστική αύξηση αποτελεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως το Δημοκρατικό κόμμα έχει ελάχιστη πλειοψηφία στη Γερουσία ενόψει των ενδιάμεσων (midterm) εκλογών. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν έχουν καταρρεύσει λόγω των τιμών βασικών προϊόντων.

Οι τιμές των τροφίμων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 0,9% λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο πληθωρισμός των τιμών τροφίμων έχει καταγράψει ετήσια αύξηση 7%, ρεκόρ από το μακρινό 1981.

Τα στοιχεία μειώνουν και τις πιθανότητες επικύρωσης του νομοσχεδίου του Μπάιντεν για αναδιάρθρωση των υποδομών της χώρας ονόματι Build Back Better. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού υποδεικνύουν την αλλαγή των συνηθειών των Αμερικανών καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι καταναλωτές φαίνεται πως ξεκίνησαν να προτιμούν την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και αγροτικών φορτηγών.

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ

Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών εξελέγη η Μελίνα Τραυλού (upd)

Πυρά μεταξύ Χατζηθεοδοσίου και Μπρατάκου – Νέος Πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Μασούτης

Exit mobile version