search icon

Bloomberg

ΗΠΑ: Το ιστορικό του σκανδάλου του κόμματος των Δημοκρατικών – Ο πιθανός διχασμός θα ευνοήσει τον Τραμπ

Η πρόεδρος της Eθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ (DNC), Debbie Wasserman Schultz, πρόκειται να παραιτηθεί μετά από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου

Η πρόεδρος της Eθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ (DNC), Debbie Wasserman Schultz, πρόκειται να παραιτηθεί μετά από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα. Η παραίτησή της έπεται του σκανδάλου με τα e-mails που κυκλοφόρησαν, στα οποία φαίνεται πως οι υπάλληλοι της επιτροπής είχαν προκαταλήψεις υπέρ της Hillary Clinton και προσπάθησαν να υποσκάψουν τις προσπάθειες του Βernie Sanders.

H Wasserman Schultz δέχεται πιέσεις που καλούν προς παραίτησή της εδώ και μήνες από υποστηρικτές του Sanders. Αυτές οι φωνές βρήκαν πολύ δυνατό πάτημα την Παρασκευή, μετά από δημοσίευση περίπου 20.000 emails της Eπιτροπής στο Wikileaks που αποδεικνύουν πως η Επιτροπή δείχνει σαφή προτίμηση προς την Hillary Clinton.

“Πρέπει να παραιτηθεί. Αυτή την εβδομάδα”, ανέφερε ο Sanders σε συνέντευξή του στο ABC την Κυριακή. “Σας είχα πει εδώ και πολύ καιρό πως το DNC δεν ήταν αμερόληπτο”. Ο ίδιος χαιρέτισε την παραίτηση της Wasserman Schultz ως σωστή επιλογή.

Η παραίτηση ακολουθεί τις ημέρες “χαράς” των Δημοκρατικών οι οποίοι είδαν την αντίστοιχη Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων να διχάζεται για την ψήφιση του Trump ως υποψήφιου για την Προεδρία.

Ο Πρόεδρος Βarack Obama, πάντως, τόνισε πως τηλεφώνησε στην Wasserman Schultz και την ευχαρίστησε για την υπηρεσία της.

Η Clinton, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως θα συνεχίσει την καμπάνια της στην Florida με την “φίλη της”. Η Wasserman Schultz αντιμετωπίζει εκλογές εναντίον του Tim Canova στην πολιτεία, ενός προοδευτικού που υποστηρίζεται από τον Sanders.

Από… τον χορό δεν έλειψε και ο Donald Trump ο οποίος ακολουθώντας τις γνωστές τακτικές έκανε καυστικό σχόλιο στο Twitter προς το πρόσωπο της Wasserman Shultz [sic], της οποίας το όνομα έγραψε και λάθος.

Η Schultz ήταν συνυπεύθυνη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton το 2008 εναντίον του Barack Obama. Γι αυτό τον λόγο, η ιδιότητά της ως αμερόληπτη πρόεδρος της Επιτροπής το 2016 είχε πολλάκις κατακριθεί.

Τη στιγμή που οι Sanders και Ο’Μalley προσπαθούσαν να πιέσουν για περισσότερα debate έτσι ώστε να αυξήσουν την δημοτικότητά τους, η Wasserman Schultz αρνήθηκε, και ακολούθησε τη “γραμμή” που χάραξε η Hillary, για έξι -συνολικά- debate.

Toν Δεκέμβριο, μάλιστα, το DNC απέσυρε την πρόσβαση της καμπάνιας του Sanders στη βάση δεδομένων της μετά από ενέργεια του επιτελείου του κυβερνήτη το οποίο εκμεταλλεύτηκε μικρή ηλεκτρονική βλάβη και μπόρεσε να δει μερικά από τα στοιχεία που άνηκαν στην Clinton. Tα email που δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks ήταν και η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και απείλησε την συνέχεια του ίδιου του κόμματος.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η Clinton ήλπιζε να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του Sanders με το μέρος της, αλλά κάτι τέτοιο τώρα φαίνεται απέλπιδη προσπάθεια μετά το σκάνδαλο, τη στιγμή που εκατοντάδες υποστηρικτές του Sanders γέμισαν τους δρόμους της Φιλαδέλφεια μιλώντας για “στημένες εκλογές”.

Το ερώτημα που ταλανίζει τις σκέψεις όλων, πάντως, είναι εάν το σκάνδαλο θα διχάσει το κόμμα των Δημοκρατικών όπως διχάστηκε το αντίστοιχο Ρεπουμπλικανικό, ή εάν ο Sanders θα αρκεστεί στην παραίτηση της Wasserman Schultz. Η απειλή, πάντως, της δημοτικότητας του Trump υπάρχει πάντα, και ένα αποδυναμωμένο, διχασμένο κόμμα των Δημοκρατικών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νίκη του δισεκατομμυριούχου.

Exit mobile version