Οι πιέσεις στις τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παραμένει μια αποσύνδεση μεταξύ των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και των οικονομικών των Αμερικανών.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα επίπεδα τιμών εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Μια άλλη εξήγηση: το βασικό μέτρο πληθωρισμού της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά καθημερινά έξοδα που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Οι φόροι ακίνητης περιουσίας, τα φιλοδωρήματα και οι χρεώσεις τόκων από πιστωτικές κάρτες έως δάνεια αυτοκινήτων δεν συνυπολογίζονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αφήνει επίσης έξω μια βασική πτυχή της ασφάλισης κατοικίας, καθώς και τις αμοιβές μεσιτών και τις πληρωμές κάτω από το τραπέζι σε μπέιμπι σίτερ και περιπατητές σκύλων – δαπάνες που μπορούν να αθροιστούν.

«Ο ΔΤΚ καταγράφει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράσατε για κατανάλωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που επηρεάζουν το κόστος ζωής σας που είναι εκτός αυτού», δήλωσε ο Στιβ Ριντ, οικονομολόγος του BLS που εργάζεται για τον δείκτη. «Και έτσι δεν μπορεί να τιμολογηθεί ρεαλιστικά», σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,4% το έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο, η μικρότερη αύξηση από τις αρχές του 2021. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2022, γεγονός που έστειλε τα επιτόκια για υποθήκες, πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων και φοιτητικό χρέος στα ύψη. Ενώ οι πληρωμές τόκων αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των εξόδων πολλών Αμερικανών, ο ΔΤΚ μετρά τις μεταβολές των τιμών στα είδη που αγοράζονται, όχι το χρέος που έχει προκύψει για τη χρηματοδότηση αυτών των αγορών.

Για παράδειγμα, περίπου 628 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος πιστωτικών καρτών μετακυλίονται ή μένουν απλήρωτα κάθε μήνα, όταν το τυπικό επιτόκιο που χρεώνεται είναι περίπου 22%. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το υποκείμενο αγορασμένο είδος ή υπηρεσία περιλαμβάνεται στην επίσημη μέτρηση, εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων πιστωτικών καρτών δεν υπολογίζονται.

«Είναι ένα πράγμα που σίγουρα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα», δήλωσε ο Πιτ Ερλ, οικονομολόγος στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και δημιουργός του δείκτη καθημερινών τιμών που στοχεύει στην παρακολούθηση των καθημερινών αγορών που δεν μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. «Δεν πρόκειται πραγματικά για πληθωρισμό, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη».

Η κατάσταση γίνεται λίγο δύσκολη με τη στέγαση, η οποία θεωρείται επένδυση και όχι ως καθημερινή δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών, καθώς και τα συναφή έξοδα, όπως οι πληρωμές υποθηκών και οι φόροι ακίνητης περιουσίας – τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες δολάρια ετησίως και αυξομειώνονται ανάλογα με τις τιμές – παραλείπονται.

Η ίδια αρχή ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο ο ΔΤΚ μετρά την ασφάλιση κατοικίας – λαμβάνει υπόψη την κάλυψη της προσωπικής περιουσίας, αλλά όχι την κατοικία ή την ίδια την πραγματική κατασκευή. Η τελευταία, η οποία αντικατοπτρίζει την τιμή της κατοικίας, είναι η σημαντικότερη συνιστώσα που επηρεάζει το ετήσιο ασφάλιστρο ενός ιδιοκτήτη κατοικίας.

Ο συνολικός δείκτης, ο οποίος είναι γνωστός ως ΔΤΚ για όλους τους αστικούς καταναλωτές, αντλεί από ένα δείγμα που καλύπτει πάνω από το 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ και περιλαμβάνει περιοχές με τουλάχιστον 10.000 κατοίκους. Δεδομένου ότι το μέτρο βασίζεται στον μέσο καταναλωτή, κάποιος του οποίου η ιατρική περίθαλψη περιλαμβάνει μεγαλύτερο από το τυπικό ποσοστό των δαπανών του μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικό ποσοστό πληθωρισμού από τον κανόνα, ή ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια αντί για καύσιμα.

«Ο ΔΤΚ δεν μετρά απαραίτητα τη δική σας εμπειρία με την αλλαγή των τιμών», αναφέρει το BLS στον ιστότοπό του. «Ένας εθνικός μέσος όρος αντανακλά εκατομμύρια ατομικές εμπειρίες τιμών- σπάνια αντικατοπτρίζει την εμπειρία ενός συγκεκριμένου καταναλωτή».

Οι προκλήσεις της τιμολόγησης δεν είναι μοναδικές για τον ΔΤΚ. Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που παράγεται από το Bureau of Economic Analysis, έχει επίσης κάποιες ιδιορρυθμίες όσον αφορά τη μέτρηση ορισμένων δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη. Ενώ η Fed προτιμά τον δείκτη PCE, οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου λένε ότι ο ΔΤΚ τείνει να παρακολουθεί πιο στενά τις πραγματικές δαπάνες των καταναλωτών από την τσέπη τους.

Διαβάστε ακόμη

Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες

BBC για Μέση Ανατολή: Τι κρύβει η διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Edenred – Focus Bari: Το 40% των εργαζομένων είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο εργοδότη στον επόμενο χρόνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα