search icon

Bloomberg

ΗΠΑ: Eξαιρούνται από τα νέα μέτρα FDPR οι ASML και Tokyo Electron – Εντείνεται η διαμάχη για τα μικροτσίπ (γράφημα)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της τεχνολογικής ανάπτυξης του Πεκίνου

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν τους κατασκευαστές εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών στην Ολλανδία και την Ιαπωνία από τον τελευταίο γύρο περιορισμών τους εναντίον της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να εφαρμόσει έναν νέο σαρωτικό εμπορικό περιορισμό – γνωστό ως κανόνα για τα άμεσα ξένα προϊόντα – για να εμποδίσει την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών.

Παρά ταύτα, η Tokyo Electron Ltd., η ASML Holding NV και άλλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα τόσο στην Ολλανδία όσο και την Ιαπωνία αναμένεται να εξαιρεθούν από τους νέους κανονισμούς. 

Οι μετοχές της ASML και της Tokyo Electron εκτινάχθηκαν στα ύψη με την είδηση μιας πιθανής εξαίρεσης που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Οι μετοχές της ASML σημείωσαν άλμα έως και 11%, ενώ η μετοχή της Tokyo Electron αυξήθηκε κατά 7,4%. Άλλες μετοχές εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού για την παραγωγή μικροτσίπ τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των ASM International NV και Disco Corp., κατέγραψαν παρόμοια άνοδο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της τεχνολογικής εξέλιξης του Πεκίνου, τη στιγμή που οι εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών ενδέχεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις εξαγωγές τους προς την Κίνα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και χρόνια να εφαρμόσουν κανόνες για να περιορίσουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων επανειλημμένων γύρων εξαγωγικών ελέγχων που περιορίζουν την πώληση προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει στην Ιαπωνία και την Ολλανδία ότι εξέταζαν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν τον κανόνα για τα ξένα άμεσα προϊόντα ή FDPR, για να περιορίσουν τη δυνατότητα των εταιρειών τους να συντηρούν και να επισκευάζουν εξοπλισμό που βρίσκεται ήδη στην Κίνα, όπως ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Η Ιαπωνία και η Ολλανδία, οι δύο σημαντικότερες χώρες οι οποίες παράγουν εξοπλισμό κατασκευής μικροτσίπ εκτός από τις ΗΠΑ, έχουν αντιδράσει έναντι οποιωνδήποτε πρόσθετων ελέγχων οι οποίοι θα πλήξουν τόσο τις διμερείς σχέσεις τους με την Κίνα όσο και την κερδοφορία τους.

Η ASML, η οποία αποτελεί και την πολυτιμότερη τεχνολογική εταιρεία στην Ευρώπη, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία λιθογραφίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πιο εξελιγμένων μικροτσίπ της βιομηχανίας.

Η Ολλανδία βρίσκεται πάντα σε στενή επαφή με διάφορους εταίρους σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών, δήλωσε εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης. «Η Ολλανδία βασίζει την πολιτική της στην εθνική της ασφάλεια», συμπλήρωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας την κατάσταση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στις εξαγωγές εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών ως τρόπο για να χαλιναγωγήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες της Κίνας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική. Αμερικανικές εταιρείες, όπως η Applied Materials Inc., η Lam Research Corp. και η KLA Corp., έχουν επηρεαστεί μετά από χρόνια αυστηροποίησης των κανονισμών και έχουν παροτρύνει την Ουάσινγκτον να επιβάλει παρόμοιους περιορισμούς στους ανταγωνιστές τους στην Ιαπωνία και όχι μόνο.

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στις δικές της εταιρείες άμεσα, ο FDPR της δίνει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις εταιρείες στο εξωτερικό. Ουσιαστικά, ο κανόνας θα δώσει στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να επιβάλει τις πολιτικές της σε εταιρείες που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό αμερικανικών συσκευών και τεχνολογιών στα προϊόντα τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιαπωνικές και ολλανδικές εταιρείες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στρατηγική των ΗΠΑ, ακόμη και αν γίνουν τελικά αποδέκτες μιας προσωρινής εξαίρεσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ουάσινγκτον θα εξακολουθεί να έχει στα χέρια της ένα ισχυρό εργαλείο για να επηρεάζει τις εταιρείες αυτές στο μέλλον και αυτή η απειλή θα επηρεάσει την επιχειρηματικότητά τους, όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Bloomberg.

Ενώ η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα θα εξαιρεθούν από τους τελευταίους εξαγωγικούς κανόνες, χώρες όπως το Ισραήλ, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία θα επηρεαστούν άμεσα από τον FDPR.

Διαβάστε ακόμη 

Τρέχουμε να προλάβουμε ultra-fast ταχύτητες – Εως και 90% οι Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας

Χαμέντ Ελ Σιάτι: Ο μεγιστάνας του Νείλου έφτασε και στο Ελληνικό – Η επένδυση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)

Epsilon Net: Πώς θα ανεβάσει τον πήχη στο εξωτερικό – Πρώτα, Ευρώπη, μετά Αμερική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version