Αμέσως μετά την εξαγορά της Ίντερ το 2016, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Ζάνγκ Ζιντόνγκ ανέθεσε στον 24χρονο γιο του να βοηθήσει στη διοίκηση μιας από τις πιο διάσημες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ιταλίας.

Ο Ζανγκ Κανγκιάνγκ – ο οποίος επίσης φέρει και το όνομα Στίβεν – καταπιάστηκε με τον νέο του ρόλο. Πρώην αναλυτής συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Morgan Stanley, κυκλοφορούσε στους δρόμους του Μιλάνου με ένα σπορ αυτοκίνητο Pagani Huayra BC, αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο σπόιλερ αναγράφονταν οι λέξεις Nerazzurra – μπλε και μαύρο – που παρέπεμπαν στα χρώματα της Ίντερ Μίλαν.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε πρόεδρος. Εκτός από την υποστήριξη του συλλόγου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη, ο Ζανγκ έγινε επίσης τακτικό μέλος των πιο περιζήτητων κοινωνικών εκδηλώσεων της Ιταλίας, από αγώνες της Φόρμουλα 1 μέχρι επιδείξεις μόδας του οίκου μόδας Gucci.

 Στις 22 Απριλίου, ένα βροχερό βράδυ μπροστά σε 75.000 οπαδούς στο στάδιο Σαν Σίρο, η Ίντερ Μίλαν κατέκτησε τον 20ό της τίτλο στο πρωτάθλημα, νικώντας τη μισητή της αντίπαλο Μίλαν. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Στίβεν απουσίαζε από το θεωρείο των διευθυντών, όπως και όλη τη χρονιά, εν μέρει λόγω μιας υπόθεσης πτώχευσης στο Χονγκ Κονγκ. Αντ’ αυτού, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στο Youtube συγχαίροντας και ευχαριστώντας το προσωπικό και τους παίκτες του συλλόγου.

Το επόμενο πρωί, ο Στίβεν συμμετείχε σε ένα live στο Instagram που διοργάνωσε ένας από τους παίκτες-σταρ της Ίντερ, μαζί με αρκετά μέλη της ομάδας των «νερατζούρι». Κάποιοι παίκτες ζήτησαν αστειευόμενοι ένα δώρο, άλλοι την ανανέωση του συμβολαίου τους.

Ήταν το τελευταίο τρόπαιο του Στίβεν για την Ίντερ Μιλάνου. Ένα μήνα αργότερα, η Suning έχασε τον έλεγχο της Ίντερ Μιλάνου μετά την αθέτηση του δανείου που είχε χορηγήσει η Oaktree Capital Management, σε ένα παράδειγμα του πώς ακριβώς μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, κατέρρευσαν κάτω από μη βιώσιμο χρέος και «προβληματικούς» ιδιοκτήτες.

Tα προβλήματα στην Κίνα

Ο πατέρας του Στίβεν ξεκίνησε με ένα μικρό κατάστημα κλιματιστικών στην πόλη Ναντζίνγκ της Τζιανγκσού και το μετέτρεψε σε όμιλο λιανικής πώλησης εν μέσω της περιόδου οικονομικής άνθησης της Κίνας.

Η Suning.com έγινε ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων καταναλωτικών αγαθών στην Κίνα, διαφοροποιούμενη σε μια σειρά από επιχειρήσεις, από ποδοσφαιρικούς συλλόγους μέχρι ακίνητα.

Το 2016, η Suning αγόρασε περίπου το 70% της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ίντερ Μίλαν έναντι 270 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια εκδήλωση η οποία σηματοδότησε την εξαγορά, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στη Ναντζίνγκ.

Η εξαγορά του ελέγχου του ιταλικού συλλόγου «βοηθά τη Suning να ακολουθήσει την αυξανόμενη τάση του ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό στην Κίνα, να αυξήσει τα πρότυπα του εγχώριου ποδοσφαίρου και επίσης να αυξήσει το προφίλ της Suning καθώς επεκτείνεται παγκοσμίως», δήλωσε ο Ζανγκ Ζιντόνγκ σε ομιλία του.

Η συμφωνία δεν ήρθε από το πουθενά. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι φανατικός υποστηρικτής του ποδοσφαίρου και σχεδίαζε να δημιουργήσει μια αθλητική βιομηχανία αξίας 5 τρισεκατομμυρίων γουάν (760 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέχρι το 2025.

Οι κινεζικές ομάδες ήταν μερικές οι οποίες προχωρούσαν στις μεγαλύτερες δαπάνες για προσέλκυση ταλέντων το 2016, ενώ ένας κινεζικός όμιλος επενδυτών επεδίωκε επίσης την εξαγορά της Μίλαν.

Τα επόμενα χρόνια, στο γήπεδο τουλάχιστον, η κυριαρχία της Suning ήταν προφανής. Η Ίντερ κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα και έφτασε στον τελικό του Champions League. Εκτός γηπέδου, ο σύλλογος βρισκόταν σε πολύ δύσκολο σημείο, εν μέρει λόγω των προβλημάτων της επιχείρησης στην Κίνα.

Μέχρι το 2021, η Suning.com βρισκόταν σε κίνδυνο, αφού είχε επενδύσει στον όμιλο China Evergrande Group, τον πιο υπερχρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο. Μια ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής την κρατική επιτροπή διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Ναντζίνγκ και την επαρχιακή κυβέρνηση της Τζιανγκσού, αγόρασε μερίδιο στην προβληματική εταιρεία, ενώ ο Ζανγκ έχασε τον έλεγχο της δικής του εταιρείας.

Η Suning ήταν σημαντικός χορηγός της Ίντερ, με έσοδα 260 εκατ. ευρώ από κινεζικές οντότητες – που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων  μεταξύ του 2017 και του 2019 – από περιφερειακές συμφωνίες χορηγίας.

Αλλά όταν η Suning αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τα χρήματα σταμάτησαν να ρέουν και στο Μιλάνο. Μετά την πανδημία, ο σύλλογος δεν μπόρεσε ακόμη και να πληρώσει τους μισθούς των παικτών του, αφού οι πληρωμές των χορηγών στέρεψαν.

Μέχρι τότε, το ποδοσφαιρικό όνειρο του Σι είχε επίσης πεθάνει. Η ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών της Κίνας είχε θλιβερές επιδόσεις στα μεγάλα τουρνουά, οι τοπικοί σύλλογοι που ήταν συνδεδεμένοι με εργολάβους ακινήτων είχαν παρασυρθεί σε μια ευρύτερη οικονομική κρίση και οι Κινέζοι υποστηρικτές των ξένων ομάδων ξεπουλούσαν.

Η Ίντερ είχε τεθεί προς πώληση, αλλά οι αγοραστές παρέμεναν άφαντοι. Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners είχε ήδη αποχωρήσει από μια συμφωνία μετά από αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των κινεζικών χορηγιών.

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Οι Αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναμφισβήτητα ξεκινώντας από την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 από την οικογένεια Γκλέιζερ για σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια συμπεριλαμβανομένου του χρέους της ομάδας.

Για πάνω από μια δεκαετία, η αμερικανική ιδιοκτησία χαρακτηριζόταν από πλούσιους ιδιώτες οι οποίοι είχαν την ικανότητα να χάσουν αρκετά χρήματα παίζοντας τους ιδιοκτήτες συλλόγου. Ο δισεκατομμυριούχος Ράντι Λέρνερ – τότε ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού football Cleveland Browns – αγόρασε την Aston Villa για περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια το 2006, την πούλησε για 90 εκατομμύρια δολάρια μια δεκαετία αργότερα και ξόδεψε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια στην πορεία.

Τα τελευταία χρόνια, τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει όχι μόνο να αγοράζουν μερίδια σε ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και να δανείζουν σε μεγάλο βαθμό στους ιδιοκτήτες. 

Η Μπαρτσελόνα δανείστηκε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και τράπεζες για να χρηματοδοτήσει την αναμόρφωση του γηπέδου της, ενώ η Τσέλσι FC άντλησε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών από την Ares Management Corp. με έδρα το Λος Άντζελες. Η Carlyle Group ηγήθηκε ενός πακέτου ιδιωτικού χρέους για την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Atalanta B.C.

Ιστορικά, οι ιδιώτες δανειστές απέφευγαν το ποδόσφαιρο λόγω προβλημάτων κερδοφορίας. Αλλά με τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων να αγοράζουν ολοένα και περισσότερα μερίδια σε συλλόγους, τα πιστωτικά ταμεία εξετάζουν πιο ενεργά τη χρηματοδότηση των εξαγορών. Υπάρχει και άλλο ένα δέλεαρ – η εξασφάλιση για το δάνειο μπορεί να είναι τα έσοδα από τις συμφωνίες με τα κανάλια ή η ιδιοκτησία του ίδιου του συλλόγου.

Η Elliott Management Corp, η επενδυτική εταιρεία που διευθύνεται από τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ, ανέλαβε τον έλεγχο της Μίλαν το 2018, αφού ο κινέζος ιδιοκτήτης του συλλόγου αθέτησε τις δανειακές του υποχρεώσεις ύψους 303 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Elliott πούλησε τον σύλλογο στο αμερικανικό fund RedBird Capital Partners για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Oaktree ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Χάουαρντ Μαρκς το 1995 με τον Μπρους Καρς και άλλους πέντε εταίρους από την TCW Group Inc. Με έδρα το Λος Άντζελες, έχει φτάσει να διαχειρίζεται 192 δισεκατομμύρια δολάρια. Ιδρυθείσα με επίκεντρο το προβληματικό χρέος, η εταιρεία έχει μακρά σχέση με τις αθλητικές επενδύσεις.

Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, το ταμείο ήταν επίσης μέτοχος της γαλλικής ομάδας β’ κατηγορίας Caen και ο Στιβ Κάπλαν, συνιδρυτής της Oaktree, είναι μειοψηφικός ιδιοκτήτης των Memphis Grizzlies του NBA, ενώ συμμετέχει σε επενδυτικό γκρουπ που κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στην ουαλική ποδοσφαιρική ομάδα Swansea City.

Αφού η Ίντερ δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστή το 2021, η Oaktree επενέβη με δάνειο 275 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το χρέος έφερε τόκο 12%, με εγγύηση την ιδιοκτησία του συλλόγου. Εάν η Ίντερ τελικά πωλούνταν, η Oaktree θα έπαιρνε μερίδιο από τα κέρδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ωστόσο, τα προβλήματα της Suning συνεχίστηκαν. Ο Ζανγκ και ο γιος του μηνύθηκαν από την China Construction Bank τον Αύγουστο του 2021 για την ανάκτηση χρέους ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ζανγκ υποστήριξε ότι οι υπογραφές του, οι οποίες εμφανίζονταν στη συμφωνία χρέους και στην προσωπική του εγγύηση, ήταν πλαστές. Η οικογένεια Ζανγκ έχασε την υπόθεση. Το Εφετείο του Μιλάνου υποστήριξε την απόφαση του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Παρά την επιτυχία στο γήπεδο, η Ίντερ συνέχισε να χάνει χρήματα, ενώ επενδυτικές τράπεζες, όπως η Raine Group και η Goldman Sachs, αγωνίζονταν να βρουν έναν βιώσιμο αγοραστή.

Στο οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023, η Ίντερ Μιλάνου εμφάνισε καθαρές ζημιές ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με ζημιές ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος.

Μια καλή πορεία στο Champions League, μια έξυπνη μεταγραφική πολιτική και νέα συμβόλαια χορηγίας με το Paramount+ και το eBay βοήθησαν στον περιορισμό των ζημιών. Ωστόσο, οι ζημίες της Ίντερ Μίλαν υπό την ιδιοκτησία της Suning έφτασαν πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Οι αναρτήσεις του Στίβεν στο Instagram, που συνήθως ήταν μια αδιάκοπη ροή υποστήριξης της Ίντερ, ξαφνικά σταμάτησαν. Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό του 20ου τίτλου της στη Serie A, η Suning έπρεπε να πληρώσει στην Oaktree σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ και η Oaktree ανέλαβε τον σύλλογο.

Ο Ζανγκ είχε περιουσία περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια όταν αγόρασε την Ίντερ Μιλάνου το 2016. Η εξαγορά από την Oaktree εξαφάνισε την περιουσία αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

«Πριν από οκτώ χρόνια, όταν ως νεαρός άνδρας 24 ετών, μπήκα στο Σαν Σίρο για να παρακολουθήσω για πρώτη φορά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν είχα απολύτως καμία ιδέα για το τι με περίμενε», ανέφερε ο Στίβεν σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram, ευχαριστώντας το προσωπικό και τους οπαδούς. «Μετά από σημαντικές επενδύσεις και αμέτρητες ώρες δουλειάς, η Ίντερ έχει μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο, καινοτόμο και νικηφόρο σύλλογο στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Η αξία του ομίλου

Παρά την καταστροφική ιδιοκτησία της Suning, η Ίντερ Μιλάνου έχει εκτοξευθεί σε αξία, εν μέρει λόγω των επιδόσεών της στο γήπεδο και της παγκόσμιας αύξησης των αθλητικών περιουσιακών στοιχείων.

Η αξία της Ίντερ Μίλαν κυμαίνεται μεταξύ 1,36 και 1,49 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Αντρέα Σαρτόρι, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας δεδομένων Football Benchmark. 

Από τότε που η εταιρεία του άρχισε να παρακολουθεί τις αποτιμήσεις των ποδοσφαιρικών συλλόγων το 2016, η αξία της Ίντερ έχει αυξηθεί περισσότερο από 200%, πίσω από την Τότεναμ Χότσπερ και την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Η Oaktree πέτυχε μια καλή συμφωνία επειδή ανέλαβε τον έλεγχο ενός συλλόγου που αξίζει σημαντικά περισσότερο από τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Σαρτόρι.

Η πρόκληση για την Oaktree θα είναι να επιτύχει οικονομική βιωσιμότητα χωρίς να χάσει στο γήπεδο και να βρει έναν ενδεχόμενο αγοραστή για τον σύλλογο.

«Είμαστε υπερήφανοι που η χρηματοδότησή μας βοήθησε να στηρίξουμε τις επιτυχίες του συλλόγου τα τελευταία τρία χρόνια και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την τρέχουσα διοικητική ομάδα για να χτίσουμε πάνω στη δυναμική της ομάδας», ανέφερε η Oaktree σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της Ίντερ Μίλαν τη Δευτέρα.

«Για το λόγο αυτό, επικεντρωνόμαστε στη διασφάλιση της λειτουργικής και οικονομικής σταθερότητας, ώστε να βοηθήσουμε να φέρει συνεχή επιτυχία στο σύλλογο εντός και εκτός γηπέδου», συμπλήρωσε.

Προς το παρόν, η Oaktree σχεδιάζει να κρατήσει τον προπονητή Σιμόνε Ιντζάγκι και μεγάλο μέρος της υπάρχουσας διοίκησης στις θέσεις τους, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

«Το μέλλον είναι αρκετά λαμπρό», δήλωσε ο Σαρτόρι. «Η Oaktree σίγουρα θα αλλάξει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τη διοίκηση του συλλόγου σε κορυφαίο επίπεδο, επειδή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά καλά και είναι από τις πιο έμπειρες στο ιταλικό ποδόσφαιρο».

Διαβάστε ακόμη 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις πράσινες στις (ξεχασμένες) πορτοκαλί κιλοβατώρες  

Πετρέλαιο: Ποιοι και γιατί βλέπουν θερμό καλοκαίρι – Τι θα γίνει με τις τιμές

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ