Η νέα υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι Γερμανίδα και θα φέρει μαζί της ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ερευνών για το πώς τα χρηματοπιστωτικά συστήματα σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο αντιμετώπισαν τον πόλεμο, τις περιόδους που υπήρχαν «φούσκες» στην αγορά και τον υπερπληθωρισμό.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ επελέγη και ορίστηκε επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να καλύψει την κενή θέση που άνοιξε η απροσδόκητη παραίτηση της Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ. Έχοντας, πιθανώς, υπόψη της ότι τρία γερμανικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν υποβάλει νωρίς τις παραιτήσεις τους, η κυβέρνηση απέφυγε το παραδοσιακό πεδίο επιλογής αντικαταστατών προς στρατολόγηση, δηλαδή την Bundesbank – και, σε μια περίπτωση, την πολιτική σκηνή- και βρήκε μια ακαδημαϊκό.

Μια ματιά στην ερευνητική προσπάθεια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Βόννης δίνει μια γεύση για ροπή της προς τις ιστορικές κρίσεις. Υποδεικνύει ότι, αν και δεν είναι σκληροπυρηνική αντίπαλος της πολιτικής κινήτρων, θα εξετάσει αυστηρά τους κινδύνους της στρατηγικής της ΕΚΤ να διοχετεύσει τεράστιους όγκους ρευστότητας στην οικονομία σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του πληθωρισμού.

Σε ένα επιστημονικό έγγραφο σχετικά με τα 400 τελευταία χρόνια μέσα στα οποία δημιουργήθηκαν “αγορές- φούσκες”, η ίδια και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton, Μάρκους Μπρουνενμάϊερ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνήθως πριν από αυτές, προηγείται μια επεκτατική νομισματική πολιτική – δεν είναι έκπληξη – αλλά και ότι “η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης μετά την έκρηξη της «φούσκας» συνδέεται λιγότερο με τον τύπο του περιουσιακού στοιχείου παρά με τη χρηματοδότηση της φούσκας”.

Η Σνάμπελ “δεν είναι σίγουρα ένα από τα γεράκια”, αλλά επίσης “δεν είναι τόσο καλοδεχούμενη, όσο κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν”, δήλωσε ο Μπρουνενμάϊερ. Τη χαρακτήρισε ως “ισορροπημένη και πιο ευρωπαΐστρια”.

Το επιστημονικό αυτό έγγραφο, το 2015 αναγνώρισε ότι η στρατηγική που προσπαθεί να προλάβει τις «φούσκες», εφαρμόζοντας νωρίτερα μια σφικτή πολιτική, μπορεί να λειτουργήσει αλλά είναι επίσης «γεμάτη δυσκολίες».

Σε μια έκθεση του 2004 που γράφτηκε με τον Χιουν Σονγκ Σιν, η Σνάμπελ μελέτησε την οικονομική κρίση του 1763 που σάρωσε τη βόρεια Ευρώπη και εντόπισε παραλληλισμούς με πιο πρόσφατες κρίσεις.

“Ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αλλάξει θεμελιωδώς κατά το παρελθόν των περίπου 200 χρόνων, τα υφιστάμενα προβλήματα φαίνεται να είναι παγκόσμια”, κατέληξαν οι συγγραφείς του εγγράφου.

Η Σνάμπελ είναι ήδη σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επίσης παρείχε συμβουλές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, το οποίο υποβάλλει προτάσεις για την προστασία από συστημικό κίνδυνο. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είχε εξάρει την προσφορά της και την είχε χαρακτηρίσει ως «εξαιρετική οικονομολόγο».