Μη ασφαλή είναι τα επίπεδα των ρύπων που συγκεντρώνονται στις κατοικίες με κουζίνες υγραερίου σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη. Από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) είναι διπλάσιες στα σπίτια που χρησιμοποιείται κουζίνα με υγραέριο για την παρασκευή του φαγητού.
«Οι ρύποι στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών που γίνεται χρήση συσκευών μαγειρέματος με υγραέριο είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς σε σπίτια όπου η μαγειρική πραγματοποιείται με ηλεκτρικές κουζίνες», δήλωσε η Νικόλ Κίρνι, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης CLASP Europe που πραγματοποίησε την έρευνα. «Συχνά οι ρύποι είναι υψηλότεροι από εκείνους που συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε.
Οι εκκλήσεις για τη ρύθμιση των εστιών υγραερίου έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ενδείξεις για προβλήματα υγείας είναι πιο σαφείς ιδίως για παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με παθήσεις. Το 2022 αμερικανική μελέτη συνέδεσε πάνω από το 12% των σημερινών περιπτώσεων παιδικού άσθματος με τη χρήση κουζίνας υγραερίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα παιδιά που ζουν σε σπίτια με εστίες υγραερίου διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο πνευμονικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.
Στο πλαίσιο της έρευνας ο μη κερδοσκοπικός ολλανδικός Οργανισμός Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας, σε συνεργασία με την CLASP, εγκατέστησε αισθητήρες σε 276 σπίτια σε επτά χώρες -Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο- που επελέγησαν εξαιτίας του υψηλότερου από το μέσο όρο ποσοστού νοικοκυριών με εστία υγραερίου, αλλά και του ποσοστού παιδικού άσθματος που συνδέεται με αυτό.
Περίπου στο 80% των σπιτιών που συμμετείχαν στη μελέτη χρησιμοποιείται κουζίνα υγραερίου, ενώ στο υπόλοιπο 20% γίνεται χρήση ηλεκτρικής κουζίνας. Οι αισθητήρες κατέγραψαν τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα και μικροσωματιδίων στις κουζίνες και σε άλλους χώρους των σπιτιών των συμμετεχόντων, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους, για διάστημα 13 ημερών.
Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα NO2 ήταν υψηλότερα στους εξωτερικούς χώρους από ό,τι στους εσωτερικούς για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές συσκευές. Για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν υγραέριο τα επίπεδα ήταν υψηλότερα στους εσωτερικούς χώρους. Τα μέσα επίπεδα στην κουζίνα των νοικοκυριών που μαγειρεύουν με αέριο ήταν περίπου 26,8 μg/m³ (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), σε σύγκριση με τα 14 μg/m³ για τα ηλεκτρικά.
Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά που μαγειρεύουν με αέριο ξεπέρασε το μέσο νόμιμο όριο της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου των 200 μg/m³ και το 57% ξεπέρασε το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ επίπεδο των 25 μg/m³ ως μέσο ημερήσιο όριο. Για τα νοικοκυριά με κουζίνες αερίου, τα επίπεδα NO2 συνέχισαν να αυξάνονται όσο η εστία ή ο φούρνος ήταν σε λειτουργία, κάτι που δεν καταγράφηκε με χρήση ηλεκτρικών εστιών.
Σύμφωνα με την CLASP αυτή είναι, έως σήμερα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση από οικιακό μαγείρεμα με αέριο. Η οργάνωση ζητεί να επιδοτηθεί όχι μόνο η εγκατάσταση πηγών θερμότητας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, όπως οι αντλίες θερμότητας, αλλά και ηλεκτρικών επαγωγικών εστιών. Την ίδια ώρα ζητεί από τις εταιρίες να αναφέρουν πληροφορίες σε ειδική σήμανση πάνω στις συσκευές για τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.
«Δαπανάμε κατά μέσο όρο το 80%-90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους. Οι ευάλωτες ομάδες μπορεί να περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους», δήλωσε ο Κρίστιαν Πφρανγκ, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που δε συμμετείχε στην έρευνα.
«Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ολοκληρωμένη και προσθέτει στοιχεία που συγκρίνουν άμεσα τη ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και δείχνουν ότι το ΝΟ2 είναι πραγματικό πρόβλημα των εστιών αερίου. Η έκθεση των ανθρώπων σε διοξείδιο του αζώτου είναι άσκοπη, αφού υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις εστίες αερίου», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Διαβάστε ακόμη
Ο Μαραθώνιος έφερε υψηλούς τζίρους στην Αθήνα – Τονωτική «ένεση» για τον τουρισμό
Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ