Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ηγετική φυσιογνωμία της τουρκικής αντιπολίτευσης, του οποίου η σύλληψη προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και πτώση στις αγορές, άσκησε δριμεία κριτική στη Δύση για τη χλιαρή της αντίδραση.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times το πρωί της Παρασκευής, ο Ιμάμογλου — βασικός πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν — κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι προτάσσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα έναντι των δημοκρατικών αξιών.
«Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική», έγραψε για τις κυβερνήσεις της Δύσης. «Η Ουάσινγκτον απλώς εξέφρασε “ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και τις διαδηλώσεις” στην Τουρκία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή απάντηση».
Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία των 85 εκατομμυρίων για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει αυτοπροβληθεί ως στρατηγικός διαμεσολαβητής — από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ως επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, και ενώ η Ευρώπη ανησυχεί για πιθανή αποδυνάμωση της παρουσίας των ΗΠΑ στην ήπειρο, ο Ερντογάν εκτιμά ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη για ζητήματα δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Ερντογάν «καλό ηγέτη» αυτή την εβδομάδα.
Ο Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι η έλλειψη διεθνούς καταδίκης ενισχύει την αυταρχική μετατόπιση της Τουρκίας.
«Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα στη σιωπή, ούτε να θυσιαστούν στο όνομα της διπλωματικής σκοπιμότητας που μεταμφιέζεται σε “ρεαλπολιτίκ”», ανέφερε. «Μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση κινδυνεύει σοβαρά να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή».
Ο Ιμάμογλου συνελήφθη στις 19 Μαρτίου και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση με κατηγορίες για διαφθορά — τις οποίες αρνείται. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν καθοδηγείται από την προεδρία.
Η σύλληψή του οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και προκάλεσε βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογα της Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για να συγκρατήσει την πτώση της λίρας κόστισε περίπου 27 δισ. δολάρια, μειώνοντας σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Ο απερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κράτηση του Ιμάμογλου ήταν «αποθαρρυντική», αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν ανάλογες δηλώσεις. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την απέλαση δημοσιογράφου του BBC, η οποία σημειώθηκε την Πέμπτη.
Από τη σύλληψη του Ιμάμογλου, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει σχεδόν 1.900 άτομα, μεταξύ αυτών φοιτητές και ακτιβιστές, ενώ έχουν εντείνει τους περιορισμούς στα ΜΜΕ. Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, διαδικτυακές πλατφόρμες και YouTubers βρίσκονται στο στόχαστρο προστίμων και ερευνών. Την Παρασκευή, το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι συνελήφθη και ο δικηγόρος του Ιμάμογλου.
Διαβάστε ακόμη
Η Πελοπόννησος νέο hotspot της κτηματαγοράς – Αύξηση τιμών 31% στην πενταετία
Ο πλανήτης προετοιμάζεται για το νέο κύμα δασμών του Τραμπ (γράφημα)
«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην ΑΑΔΕ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα