Οι γερμανικές επιχειρηματικές προσδοκίες έκαναν μια αναπάντεχη στροφή προς το χειρότερο από αρχές του έτους, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά την έξοδο της από μια παρατεταμένη επιβράδυνση.
Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo – που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των στελεχών για τις προοπτικές της οικονομίας έπεσε στο 92,9, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα βελτιώνονταν. Η πτώση προκλήθηκε από την επιδείνωση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών – τομέων που υποστήριζαν την ευρωπαϊκή οικονομία τα τελευταία τρίμηνα – ενώ συνέχισε να βελτιώνεται ο δείκτης για τη μεταποίηση.
Το ευρώ υποχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης – στα $ 1.1017 στις 11:15 ώρα Ελλάδας.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις απαισιοδοξούν μπροστά στις οικονομικές προοπτικές
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήλπιζαν ότι η αυξανόμενη αισιοδοξία στις εταιρείες θα οδηγούσε σε ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία και τη ζώνη του Ευρώ.
Αλλά οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν και την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Ευρωζώνη – αλλά και τη μεγαλύτερη οικονομία της – εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
«Η σταθεροποίηση που παρατηρήσαμε στις κατασκευές το προηγούμενο έτος συνεχίζεται και επειδή η μεταποίηση είναι τόσο σημαντική για τη γερμανική οικονομία, θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί γενικά ένα καλό σημάδι παρά την πτώση του γενικού δείκτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
Τζέιμι Ρας: «Η βιομηχανία ανακάμπτει από ένα σημαντικό σοκ. Μια εντυπωσιακή ανάκαμψη παραμένει απίθανη, ενώ η βιομηχανία αντιμετωπίζει διαρθρωτικά ζητήματα που χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν. Αλλά αναμένουμε ότι η οικονομία της Γερμανίας θα επιταχύνει ελαφρώς το 4ο τρίμηνο από το 0,1% που κατέγραψε στο 3ο τρίμηνο. Δεν μπορεί δε να αποκλειστεί και κάποιος άλλος παράγοντας που θα επιταχύνει την ανάκαμψη καθώς το κλίμα θα βελτιώνεται.»
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά, εν μέσω κινδύνων για την ανάπτυξη που είναι την καλύτερη περίπτωση υποτονική. Η κινεζική οικονομία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, επιβραδύνεται και η απειλή των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα από τον προέδρου Τραμπ εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Αυτό θα έπληττε τη Γερμανία – την έδρα της Volkswagen, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο – ιδιαίτερα σκληρά.
Ο Φουέστ βλέπει έναν εμπορικό πόλεμο και μια ύφεση στην Κίνα ως μεγαλύτερες απειλές.
«Η Κίνα εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τη Γερμανία, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε. «Αυτή είναι η κύρια απειλή – περισσότερο θα έλεγα από την απειλή ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ»
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε τις ελπίδες για σημάδια σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη, αναφέροντας την ελάφρυνση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων μετά από συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο και μια ήπια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Στη Γερμανία, οι κυβερνητικές δαπάνες για υποδομές πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ύστερα από έξι χρόνια πλεονασματικών προϋπολογισμών.