search icon

Bloomberg

«Ύφεση» το πιθανότερο σενάριο λέει η Morgan Stanley

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει βαρύ οικονομικό πόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και ο υπόλοιπος κόσμος τους επόμενους τρεις μήνες, δήλωσε η Morgan Stanley

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley ανακοίνωσαν ότι η παγκόσμια ύφεση λόγω κορωνοϊού είναι το «σενάριο βάσης» παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο βαθιά η ύφεση όσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Σε ένα υπόμνημα προς τους πελάτες, οι οικονομολόγοι της τράπεζας ανέφεραν ότι αναμένουν παγκόσμια ανάπτυξη 0,9% για το 2020. Αυτή η επίδοση θα είναι χειρότερη από το 2001 και αρκετά χαμηλή ώστε να γίνει λόγος για ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση υψηλότερη από τα αποτελέσματα του 2009 (0,5%).

«Ενώ η αλλαγή πολιτικής θα προσφέρει προστασία, οι υποκείμενες ζημιές τόσο από την επίδραση του Covid-19 όσο και από τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες θα προκαλέσουν στην ουσία σοκ στην παγκόσμια οικονομία», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει βαρύ οικονομικό πόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και ο υπόλοιπος κόσμος τους επόμενους τρεις μήνες, δήλωσε η Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα μειωθεί κατά 5% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ζώνη του ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (5%) κατά τη διάρκεια του έτους.

Η τράπεζα υπολογίζει πως το μέσο παγκόσμιο επιτόκιο θα βρεθεί στο 0,48%, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε το επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν τη Δευτέρα.

Το όριο αυτό του επιτοκίου είναι κάτω από το χαμηλό που είχε φτάσει το επιτόκιο κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι η Morgan Stanley υπολογίζει ότι 25 κεντρικές τράπεζες θα έχουν χαλαρώσει τα επιτόκια τους μέχρι το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες εάν η επίδραση του κορωνοϊού στις οικονομίες διαρκέσει περισσότερο από ό, τι προβλεπόταν και εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδίως ο δανεισμός, παγώσουν. Αν οι επιδράσεις του κορωνοϊού συνεχιστούν και το τρίτο τρίμηνο του 2020, είναι πιθανό να υπάρξει μια βαθύτερη ύφεση.

Exit mobile version