Αύξηση περίπου στα 20 δισ. δολάρια παρουσίασαν τον Μάιο τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι ο όγκος που μεταφέρθηκε ήταν χαμηλότερος και καθώς το ράλι στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως έχει ενισχύσει τα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Όπως αναφέρει ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, πρόκειται για αύξηση 11% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, η οποία ανεβάζει τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας από την πώληση αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και με τις μειωμένες εξαγωγές κατά περίπου 3%.
Τη μείωση του συνολικού όγκου των εξαγωγών προκάλεσαν κυρίως οι χαμηλότερες ροές προϊόντων πετρελαίου, ενώ το ρωσικό αργό που μεταφέρθηκε τον Μάιο ενισχύθηκε σχεδόν κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις αρχές του έτους, κυρίως χάρη στις αυξημένες παραδόσεις στην Ασία.
Οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τη μοναδική μεγάλη πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, ενώ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Δύση επιβάλλει κυρώσεις με στόχο να περιορίσει τα έσοδα που χρηματοδοτούν τον πόλεμο.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται για σταδιακή κατάργηση του αργού και προϊόντων πετρελαίου από τη Μόσχα. Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί της χώρας κατάφεραν να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς πελάτες τους με νέους αγοραστές από την Ασία.
Οι Ασιάτες έχουν αγοράσει τα φορτία, αλλά απαιτούν εκπτώσεις ρεκόρ περίπου 30% σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές αναφοράς του Brent. Ωστόσο, το φετινό ράλι του Brent -με τις τιμές να αυξάνονται σχεδόν κατά 60%- αντιστάθμισε εν μέρει τις επιπτώσεις από τη μείωση των τιμών. Το Urals, το κύριο εξαγωγικό μίγμα της Ρωσίας, κυμαινόταν τον Μάιο κατά μέσο όρο στα 78,81 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση σχεδόν 12% σε σχέση με έναν μήνα πριν.
Ωστόσο, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του Bloomberg, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας δεν μπόρεσε να αποκομίσει πλήρως τα οφέλη από το ράλι τιμών με το ισχυρότερο πλέον ρούβλι. Το νόμισμα της χώρας κέρδισε σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα capital control περιόρισαν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα, εν μέσω αυξημένων εσόδων από εξαγωγές.
Ως αποτέλεσμα, όπως δείχνουν υπολογισμοί που βασίζονται σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, τα έσοδα του προϋπολογισμού της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Μάιο μειώθηκαν στα 871 δισ. ρούβλια (15,5 δισ. δολάρια), ποσό σημαντικά χαμηλότερο από το ρεκόρ του 1,81 τρισ. ρούβλια τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Γιατί «παίζουν» δυνατά οι αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed
Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω τροποποιητικών δηλώσεων