Οι Βρετανοί που υποστηρίζουν το Brexit θα πρέπει να ξεχάσουν το παράδειγμα της Ελβετίας ή της Νορβηγίας.
Οι δύο αυτές χώρες οι οποίες πολλές φορές χαρακτηρίζονται και ως “μοντέλα” για ένα Brexit έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών από τη Βρετανία:
Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν πλήξει τις οικονομίες, αφού οι χώρες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, εκτός του Λουξεμβούργου το οποίο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών/ξένων στην Ευρώπη.
Οι μετανάστες συνήθως πηγαίνουν εκεί που υπάρχουν δουλειές κι εκεί που η οικονομία τα πάει καλά, σύμφωνα με τον Philippe Legrain, πρώην οικονομικό σύμβουλο για τον Πρόεδρο της Κομισιόν.
Αν και άνω του 50% των Βρετανών που ερωτήθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε γκάλοπ της Ipsos Mori απάντησε πως ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η μεταναστευτική ροή είναι ένα Brexit, η οικονομία βρέθηκε στο πιο υψηλό σκαλοπάτι της επιρροής ως προς την ψήφο τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε μερικές από τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Πολωνία, oι αριθμοί της Eurostat αποδεικνύουν πως μόλις το 1% του πληθυσμού είναι μη-γηγενείς.
Όλα αυτά τη στιγμή που παρά την μεγάλη εισροή στη Βρετανία (333.000 το 2015), η ανεργία στη χώρα παραμένει μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη στο 5,3%.