search icon

Bloomberg

Ιδού η…Ρόδος: 67 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομήσει η Ευρώπη από την πλεονάζουσα θερμότητα

Τι αναφέρει η δανέζικη εταιρεία Danfoss Energy σε πρόσφατη έρευνά της-Πόση ενέργεια θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί αλλά πάει χαμένη…

Οι βιομηχανίες και τα συστήματα μεταφορών της Ευρώπης σπαταλούν τόση πολλή θερμότητα που η δέσμευση της περίσσειας και η επαναχρησιμοποίησή της θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους καταναλωτές περισσότερα από 67 δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δανέζικη Danfoss Energy.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πλεόνασμα που παράγεται κάθε χρόνο από εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, εγκαταστάσεις αποχέτευσης, κέντρα δεδομένων και μετρό ανέρχεται σε 2.860 τεραβατώρες, σχεδόν το ίδιο με τη συνολική ζήτηση θερμότητας και ζεστού νερού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κτίρια κατοικιών και υπηρεσιών.

Η πλεονάζουσα προσφορά είναι «η μεγαλύτερη αναξιοποίητη πηγή ενέργειας στον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Danfoss Energy Kim Fausing.

Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης θεωρείται απαραίτητη για την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια ώστε να διασφαλίσει ένα πιο ασφαλές – και πιο πράσινο – ενεργειακό δίκτυο. Η χρήση της απορριπτόμενης θερμότητας θα βοηθούσε στη μετάβαση προς το net-zero, καθώς η διαδικασία δεν απαιτεί καύση πετρελαίου, αερίου ή άνθρακα.

«Δεν είναι ενέργεια που χρειάζεται να παράγουμε, είναι η ενέργεια που χρειάζεται να επαναχρησιμοποιήσουμε. Κάτι που μπορεί να γίνει με την τεχνολογία που ήδη διαθέτουμε», όπως τόνισε Kim Fausing.

Η χρήση πλεονάζουσας θερμότητας σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου για το net-zero θα μπορούσε να εξοικονομήσει 67,4 δισ ευρώ (72 δισ δολάρια) ετησίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έρευνα της Danfoss, η οποία παράγει συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού. Σε αστικά περιβάλλοντα, το πλεόνασμα θα μεταφερόταν σε ένα περιφερειακό δίκτυο για τη θέρμανση μιας κεντρικής πηγής νερού με σκοπό τη θέρμανση των κοντινών κτιρίων.

Μια ανάλυση μεμονωμένων πόλεων από τη Danfoss κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σπατάλη θερμότητας του Λονδίνου ανέρχεται σε 9,5 τεραβατώρες ετησίως, που αν αξιοποιηθούν είναι αρκετές για να ζεστάνουν 790.000 νοικοκυριά. Αντίστοιχα για το σύνολο του Βερολίνου είναι 4,8 τεραβατώρες.

Ακόμη, 50 τοποθεσίες στη βιομηχανική πόλη του Έσσεν της Γερμανίας, παράγουν αρκετή τέτοια ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες των μισών κατοικιών τους. Στην Ολλανδία, η πλεονάζουσα προσφορά θερμότητας θα ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

Τα δίκτυα τηλεθέρμανσης αποτελούν μέρος του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη την Ευρώπη, με σχεδόν το 90% των κτιρίων της Στοκχόλμης να είναι συνδεδεμένα σε δίκτυο θέρμανσης και ψύξης. Η Γερμανία έχει εκπονήσει νομοσχέδιο που επιβάλλει στα κέντρα δεδομένων να επαναχρησιμοποιούν το 30% της πλεονάζουσας θερμότητάς τους.

Ωστόσο, η απαλλαγή από τον άνθρακα της θέρμανσης στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το παλαιότερο απόθεμα κατοικιών είναι ιδιαίτερα αυξημένο, θα είναι μια καίρια πρόκληση καθώς τα συστήματα της ηπείρου εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη

Οι τέσσερις καταλύτες που συντηρούν το τραπεζικό «ράλι» στο Χρηματιστήριο

Market Pass: «Βροχή» αιτήσεων με πάνω από 300.000 εγκρίσεις

Έρχεται νέος «σεισμός» στα κρυπτονομίσματα (γράφημα)

 

 

Exit mobile version