search icon

Bloomberg

Iαπωνία: Πώς η BoJ επιχειρεί να περιορίσει κόστος δανεισμού και να τονώσει την οικονομία

Πως λειτουργεί το yield curve control και πως ενδέχεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές - Τι σημαίνει η κίνηση της κεντρικής τράπεζας για την νομισματική της πολιτική

H Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) χαλάρωσε το Yield Curve Control/YCC (πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων), σε μία προσπάθεια να περιορίσει το κόστος δανεισμού και να τονώσει την οικονομία.

Η κίνηση αυτή δημιούργησε μεταβλητότητα στις αγορές της Ασίας αλλά και της Νέας Υόρκης. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ιαπωνικού δημοσίου αυξήθηκαν σε υψηλό από το 2014, ενώ η ισοτιμία του γεν αμφιταλαντευόταν μεταξύ θετικού και αρνητικου προσήμου, αφού οι επενδυτές προσπαθούσαν να προβλέψουν εάν η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο περαιτέρω αλλαγών στην μέχρι τώρα υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της χώρας.

Η μεταβλητότητα αυτή υπέδειξε και την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της BoJ, Κάζουο Ουέντα, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα και προσπαθεί να αλλάξει την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές. Το στοίχημα είναι μεγάλο, με σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ροή κεφαλαίων. Οι Ιάπωνες επενδυτές είναι οι σημαντικότεροι ξένοι κάτοχοι αμερικανικού χρέους, ενώ κατέχουν και σημαντικό ποσοστό ευρωπαϊκών ομολόγων. 

Ιδού πως η λειτουργεί το YCC και πως θα επηρεαστούν οι αγορές από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg:

Τι είναι και πως λειτουργεί

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποδεικνύουν το κέρδος το οποίο μπορεί κανείς να αναμένει από έναν τέτοιου είδους τίτλου. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων διαφορετικής ωρίμανσης (π.χ. 2 και 10 ετών), ονομάζεται καμπύλη αποδόσεων. Τις περισσότερες φορές, οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για μακροπρόθεσμα ομόλογα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, κάτι το οποίο αυξάνει την καμπύλη προς τα πάνω.

Το YCC δημιουργήθηκε το 2016 μετά από πολυετείς αγορές ομολόγων υπό του προγράμματος QE. H BoJ ήθελε να κρατήσει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ποσοστά χαμηλά, ενώ επέτρεψε στα μακροπρόθεσμα να αυξηθούν περαιτέρω.

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας ήταν η τόνωση των καταναλωτικών εξόδων και η αποφυγή του αποπληθωρισμού, χωρίς να επηρεαστούν οι αποδόσεις των χρηματοπιστωτικών εταιρειών όπως οι ασφαλιστικές.

Ο στόχος για το 10ετές ομόλογο ιαπωνικού δημοσίου κυμαίνεται κοντά στο 0%, ενώ οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις κυμαίνονται κοντά στο -0,1%. Το 2018, η BoJ ανακοίνωσε πως οι αποδόσεις των 10ετών θα μπορούσαν να αυξομειωθούν μέχρι και 0,25%. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η BoJ αποφάσισε να το μεταβάλλει περαιτέρω στο ±0,5%. 

Τι σημαίνει η κίνηση της BoJ

Αντί για την ανακοίνωση ενός νέου εύρους στόχου, η ΒοJ ανακοίνωσε πως θα ελέγχει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων με «ελαστικό τρόπο». Θα τις επιτρέπει να αυξηθούν πάνω από την τιμή αναφοράς του 0,5% ενώ θα καθοδηγεί τις αγορές των ομολόγων όσον αφορά τις αποδόσεις. Η κεντρική τράπεζα θα προσφέρει καθημερινά την αγορά των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων δημοσίου στο 1%. Προσπαθώντας να κρατήσει τις αποδόσεις σε ελεγχόμενα επίπεδα, η BoJ φαίνεται πως προσπαθεί να περιορίσει τις εκτιμήσεις όσον αφορά την πιθανή περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Γιατί το έκανε

To πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας από την BoJ το οποίο είχε δημιουργήσει ο προκάτοχος του Ουέντα, Χαρουχίκο Κουρόντα, έχει μετατρέψει την κεντρική τράπεζα στη μεγαλύτερη κάτοχο μετοχών και ομολόγων δημοσίου της Ιαπωνίας αλλά δεν έχει καταφέρει να τονώσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά κάποιον βιώσιμο τρόπο. Παράλληλα, υποσκάπτει και την αξία του γεν, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και των τιμών στα ράφια. Παράλληλα, η BoJ έχει αναφέρει πως οι αλλαγές στο YCC αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ομολόγων της χώρας. 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, παράλληλα, υποστηρίζει πως η κίνησή της αυτή δεν αποτελεί το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στη χώρα, με τον Ουέντα να τονίζει πως «δεν πρόκειται για κίνηση ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής αλλά βελτίωσης της βιωσιμότητας του YCC».

Οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές

Η BoJ είναι η τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα η οποία κρατά τα επιτόκιά της χαμηλά, ενώ οι γιαπωνέζοι επενδυτές έχουν ξοδέψει πάνω από $3 τρισ. στο εξωτερικό ψάχνοντας για ευκαιρίες και καλύτερες αποδόσεις . Οι οικονομολόγοι, μάλιστα, προειδοποιούν πως ακόμα και μία μικρή στροφή στην ομαλοποιημένη νομισματική πολιτική μπορεί να προκαλέσει εκροή πακτωλού ιαπωνικών κεφαλαίων από τις παγκόσμιες αγορές προς την Ιαπωνία. Εκτός από την πρωτοκαθεδρία τους σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά ομόλογα δημοσίου, τα funds της χώρας έχουν επενδύσεις σε ευρύτητα τομεών, από τα ομόλογα Βραζιλίας σε ευρωπαϊκούς σταθμούς ενέργειας και δάνεια υψηλού βαθμού επικινδυνότητας.

Οι εκτιμήσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησαν τις μετοχές των ιαπωνικών μετοχών σε αύξηση. Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,6%, ενώ παράλληλη αύξηση κατέγραψαν και αυτές των Mizuho Financial Group Inc. και Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. 

Τα μειονεκτήματα

Η ΒοJ θέλει να αποφύγει τις πρώιμες θεωρίες των αναλυτών και την κερδοσκοπία των επενδυτών στις αγορές η οποία θα οφείλεται στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων αλλά ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε στην ανακοίνωση δεν ήταν ξεκάθαρος, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην αυξομείωση της ισοτιμίας του γεν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κανείς δε γνωρίζει πόσο επιτυχημένη θα είναι η προσπάθεια του Ουέντα σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των ελέγχων των αποδόσεων χωρίς παράλληλη πρόκληση μεταβλητότητας στις αγορές.

Διαβάστε ακόμα

Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στα νησιά τον Αύγουστο – Στο 90% η πληρότητα

Αποκλειστικό: Η Μαριάννα όπως τη γνώρισα – Αθέατες πλευρές μια μεγάλης κυρίας (pics + vid)

Σάλμα Χάγιεκ: Η παραμυθένια ιστορία της Μεξικάνας σταρ και συζύγου του δισεκατομμυριούχου Πινό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version