search icon

Bloomberg

IAEA: Δύσκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό μονοπώλιο στην αγορά πυρηνικών υλικών (γράφημα)

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας υπογράμμισε πως η ατομική ενέργεια δεν πρέπει να επηρεαστεί από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για απεξάρτηση από το ρωσικό μονοπώλιο όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των πυρηνικών προμηθειών, ενώ υπογράμμισε πως εάν υπάρξει απότομη διακοπή των εμπορικών δεσμών αυτών, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.  

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να απομακρυνθούν από τις ρωσικές εισαγωγές δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Η Rosatom Corp. η οποία ελέγχεται από το Κρεμλίνο είναι ο κυριότερος προμηθευτής πυρηνικών καυσίμων του κόσμου και ο κορυφαίος εξαγωγέας αντιδραστήρων.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ενέργεια στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε κατά της εργαλειοποίησης της πυρηνικής τεχνολογίας από τους πολιτικούς.

«Ο διαχωρισμός της ‘καλής’ και της ‘κακής’ πυρηνικής ενέργειας δεν πρέπει να γίνει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

Επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπόριο πυρηνικών καυσίμων της Ρωσίας αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2023, παρά τις κυρώσεις της Δύσης όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα.

Παρά τις απειλές που εκτοξεύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πέρυσι οι μηχανικοί του στην κρατικά ελεγχόμενη γαλλική Framatome SA δημιούργησαν μια κοινοπραξία με τη Rosatom για να σχεδιάσουν το μέλλον των πυρηνικών βιομηχανιών τους.

«Η πυρηνική βιομηχανία πρέπει να προσαρμόσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες το συντομότερο δυνατό για να αποσυνδεθεί από τις ρωσικές προμήθειες, αλλά αυτό θα γίνει με ασφαλή τρόπο και θα πάρει χρόνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Η κυριαρχία της Rosatom στην αγορά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το πώς οι δυτικές οικονομίες μπορούν να ανασυγκροτήσουν μια πυρηνική βιομηχανία που θεωρείται από πολλούς ως κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι «γερασμένοι» αντιδραστήρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βασίζονται στο ρωσικό εμπλουτισμένο ουράνιο για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Τα νέα ρωσικά έργα στο Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία και την Τουρκία θα απαιτούν καύσιμα και υπηρεσίες για τις επόμενες δεκαετίες.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να προστατεύσουμε την πυρηνική ενέργεια από το να γίνει όμηρος γεωπολιτικών συγκρούσεων, υποκρισίας και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει επικριθεί για τους δεσμούς του με τον Πούτιν και η χώρα του οποίου ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία δύο νέους ρωσικούς αντιδραστήρες.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG

Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Λίσα Σάλετ (Morgan Stanley): H τάση της αποδολαριοποίησης απειλεί τις αμερικανικές μετοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version