Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν σε λειτουργία ένα πρότζεκτ για την απευθείας απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τη μετατροπή του σε ορυκτή μορφή, έτσι ώστε να «παγιδεύσει» το βλαβερό για το κλίμα και τον ανθρώπινο οργανισμό αέριο.
Το πιλοτικό πρόγραμμα της Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) θα αναμειγνύει τον άνθρακα με θαλασσινό νερό και θα το διοχετεύει στα βουνά Hajar, σύμφωνα με την chief technology officer της εταιρείας, Σόφι Χίλντεμπραντ.
Το διάλυμα αυτό θα μετατρέπεται αυτόματα σε ορυκτή μορφή μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αφού θα βρίσκεται παγιδευμένο στις σχισμές των βράχων.
Η νέα τεχνολογία και η καινοτόμα αυτή προσέγγιση αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της προσπάθειας των ΗΑΕ για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων και την επίτευξη των στόχων net zero μέχρι το 2050.
Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει και το Bloomberg, η γνωστή ως σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα καλείται να βελτιώσει τα περιβαλλοντικά της «διαπιστευτήρια», αφού αναμένεται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο COP28 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για την επίτευξη των περιβαλλοντικών τους στόχων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, παράλληλα, έχει υποστηριχθεί και από άλλους φορείς της πετρελαϊκής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Exxon Mobil Corp., αν και οι επικριτές της έχουν τονίσει πως η τεχνολογία είναι κοστοβόρα και θα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σε κλίμακα η οποία θα είναι αρκετά μεγάλη για την αισθητή μείωση των ρύπων.
Αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται πως αποθαρρύνει τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Το πιλοτικό πρότζεκτ το οποίο διαχειρίζεται η νεοφυής εταιρεία 44.01 από το Ομάν και η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία της μετατροπής σε ορυκτό, στοχεύει να ξεκινήσει την έγχυση του μίγματος άνθρακα-αλμυρού ύδατος σε δοκιμαστικό πηγάδι τις επόμενες εβδομάδες, συμπίπτοντας πιθανώς με τη Σύνοδο COP28, όπως ανέφερε ο chief technical officer Εχάμπ Τασφάι. Μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μείγματος θα μετατραπεί σε ορυκτό, όπως τόνισε η Χίλντεμπραντ.
«Ο όγκος του πετρώματος που έχουμε μπορεί να δεσμεύσει εύκολα όλο το διοξείδιο του άνθρακα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε η Χίλντεμπραντ, αν και δεν επιβεβαίωσε το ποσό το οποίο ξοδεύει η Adnoc για την δοκιμή της τεχνολογίας πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής της σε ευρύτερη κλίμακα.
Πως λειτουργεί
Η 44.01 ανέπτυξε την τεχνολογία για την παγίδευση του άνθρακα στον περιδοτίτη, ο οποίος αναγνωρίζεται εύκολα από τις λευκές φλέβες οι οποίες διαπερνούν το μαύρο πέτρωμα στις ακτές του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στην τοποθεσία βρίσκεται ένας ανεμιστήρας απορρόφησης ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας δέσμευσης η οποία απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Το αέριο αποθηκεύεται σε μία κατακόρυφη κυλινδρική δεξαμενή ωσότου αναμειχθεί με θαλασσινό νερό.
Σε κοντινή απόσταση, μία κόκκινη αντλία στην κορυφή ενός πηγαδιού βάθους 1 χιλιομέτρου θα εγχύσει το διάλυμα σε σχισμές του πετρώματος, όπως ανέφερε ο Τασφάι.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ποντάρουν στην συμβολή των λεγόμενων και «αρνητικών εκπομπών αερίων» για την εξισορρόπηση των εκπομπών της χώρας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, όπως ανέφερε και η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος Μαριάμ Αλμχέιρι σε πρόσφατες δηλώσεις της. Σημειωτέον πως για την επίτευξη των στόχων αυτών, θα πρέπει να απορροφηθούν πάνω από 200 εκατομμύρια τόνου αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
Εκτός αυτού, η άμεση δέσμευση του διοξειδίου από τα μαγκρόβια δάση (mangroves) θα πρέπει να αγγίξει τους 13 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Η Adnoc σχεδιάζει να δεσμεύσει 10 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μέχρι το 2030. Πάραυτα, τα πλάνα αυτά αποτελούν μόνο μικρό ποσοστό των 24 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα που παράγει η χώρα μέσω της εξόρυξης υδρογονανθράκων όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Διαβάστε ακόμη
Δημήτρης Δάφνης (Cosmos Business Systems): Το ορόσημο των €100+ εκατ. και τα 400 έργα
Υπερθέρμανση: Ξεπεράστηκε το όριο των 2 βαθμών μέσα σε μόνο μία ημέρα
Με έναν «υπόγειο ναό» η Ιαπωνία προστατεύεται από τις πλημμύρες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ