search icon

Bloomberg

Η ζήτηση για υδρογονάνθρακες έφτασε το ανώτατο σημείο της – Κερδισμένες οι ΑΠΕ

Κερδισμένος ο κλάδος των ΑΠΕ αλλά και ο πλανήτης από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

H εκθετική αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού παγκοσμίως και έχει οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων από τα ενεργειακά συστήματα. Οι υδρογονάνθρακες δεν αποτελούν, πια, την οικονομικότερη λύση της αγοράς ενώ η χρήση τους έχει φτάσει, πια, το ανώτατο όριό της, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Rocky Mountain Institute και του Bezos Earth Fund.

Από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, οι δυνατότητες των φωτοβολταϊκών, των μπαταριών και των αιολικών συστημάτων βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο πλανήτης θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους net zero μέχρι το 2030, περιορίζοντας δραματικά τη ζήτηση για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. 

«Η ζήτηση για υδρογονάνθρακες ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής έφτασε το ανώτατο σημείο της το 2022», σημείωσε το στέλεχος του RMI, Κίνγκσμιλ Μποντ, προσθέτοντας πως «η αύξηση της ζήτησης των υδρογονανθράκων είναι πολύ δύσκολη δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξης των εναλλακτικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρηματικοί κλάδοι αναδιαμορφώνουν τις ενεργειακές τους υποδομές μετά από την περσινή ενεργειακή κρίση η οποία δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αυξημένη εγκατάσταση των νέων συστημάτων αυτών έχει, επίσης, περιορίσει τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετατρέποντας τους ακριβότερους υδρογονάνθρακες σε μη ανταγωνιστική επιλογή.

Τα φωτοβολταϊκά και οι αιολικές τουρμπίνες θα παράγουν πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2030, σε σχέση με το 12% αυτή τη στιγμή, τόνισε το RMI. Οι πηγές αυτές θα παράγουν συνολικά 14.000 τεραβατώρες ενέργειας, ξεπερνώντας τους υδρογονάνθρακες.

Αν και η Κίνα και η Ευρώπη ηγούνται της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης αυτής, γίνονται προσπάθειες και σε άλλα σημεία ανά τον πλανήτη όπως η Ναμίμπια, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Χιλή, χώρες οι οποίες έχουν αυξήσει την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και αιολικών γεννητριών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ως επί το πλείστον φθηνότερες επιλογές από τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με το BloombergNEF. To κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ και των μπαταριών μειώθηκε κατά 80% μεταξύ του 2012 και του 2022, ενώ το κόστος της offshore αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 73% και της αντίστοιχης onshore κατά 57%. 

Η ολοένα και μεγαλύτερη υιοθεσία καθαρής ενέργειας αναμένεται να ωθήσει τις τιμές αυτές στο ήμισυ των τρεχόντων επιπέδων μέχρι το 2030, στα $20/μεγαβατώρα για την ηλιακή από τα $40+/μεγαβατώρα αυτή τη στιγμή. 

«Η αλλαγή γίνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμέναμε», υποστήριξε μία από τους «αρχιτέκτονες» της Συμφωνίας του Παρισιού, Κριστιάνα Φιγκουέρες, προσθέτοντας πως «ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 δεν είναι σίγουρος αλλά είναι πολύ πιο πιθανός λόγω της σημαντικής ανάπτυξης του κλάδου».

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: «Σφικτή» πολιτική, «τέλος» στα έκτακτα μέτρα στήριξης και «όχι» στα μόνιμα

Οι ακτοπλόοι, το Μαξίμου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Intrakat και οι ΑΠΕ, ο κροίσος της Ενέργειας και η χαρά των δικηγόρων 

14 περιφερειακά αεροδρόμια: Άγγιξε τα 12 εκατ. η επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο – Η διαφορά με το 2019 και 2022 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version