search icon

Bloomberg

Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει άλλες 100 δισ. στερλίνες για να αποφύγει τα χειρότερα

H BοE επιβραδύνει τις αγορές της, επικαλούμενη τη μείωση της πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές - Με τον νέο ρυθμό αγορών ο συνολικός στόχος του QE ύψους 745 δισ. λιρών θα επιτευχθεί γύρω στο τέλος του χρόνου

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς παρέχοντας παράλληλα ορισμένες ενδείξεις για για τις επόμενες κινήσεις της στην προσπάθειά της να ανισχύσει την οικονομία που είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση αιώνων.

Το διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Διοικητή Άντριου Μπέιλι με ψήφους 8 υπέρ έναντι 1 κατά ενέκριναν την ενίσχυση των των αγορών κατά 100 δισ. λίρες, διατηρώντας παράλληλα το βασικό επιτόκιο στο χαμηλό ιστορικό επίπεδο του 0,1%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Άντι Χαλνταν υποστήριξε να μην υπάρξει αλλαγή και να διατηρηθεί το ύψος της ποσοστικής χαλάρωσης χωρίς αλλαγές .

Η σημερινή ευρέως αναμενόμενη απόφαση θα κρατήσει ελεγχόμενο το κόστος του κυβερνητικού δανεισμού, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τις πωλήσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πακέτο στήριξης για τη διάσωση θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα ομόλογα έπεσαν ενώ η λίρα ενισχύθηκε μετά την απόφαση της BοE να επιβραδύνει τις αγορές της, επικαλούμενη τη μείωση της πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι διατηρεί την επιλογή της επανεξέτασης εφόσον χρειαστεί. Ο νέος ρυθμός αγορών σημαίνει ότι ο συνολικός στόχος του QE ύψους 745 δισ. λιρών θα επιτευχθεί γύρω στο τέλος του έτους και η τράπεζα δεν έδωσε ενδείξεις πιθανής επέκτασης έως το 2021.

Σε αντίθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτόν τον μήνα διπλασίασε σχεδόν το δικό της πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων και το επέκτεινε μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Η BοE δεν παρείχε καμία ένδειξη για το κατά πόσον το διοικητικό της συμβούλιο εξετάζει πρόσθετες πολιτικές όπως αρνητικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ η Βρετανία είναι πιθανό να καταγράψει μία από τις χειρότερες μειώσεις του ΑΕΠ στον ανεπτυγμένο κόσμο το 2020, με την παραγωγή να συρικνώνεται περισσότερο από 11% – το μεγαλύτερο για περισσότερα από 300 χρόνια.

Exit mobile version