Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από ορισμένες τράπεζες της χώρας να παρέμβουν στην αγορά ομολόγων, αγοράζοντας κρατικούς τίτλους σε δολάρια, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, ορισμένες τράπεζες της χώρας κλήθηκαν τη Δευτέρα από αξιωματούχους και τους ζητήθηκε να αγοράσουν ομόλογα σε δολάρια με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Bloomberg.
Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να διατηρηθεί σταθερό το κόστος δανεισμού και επίσης να αποτραπεί η «εκτόξευση» των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit default swaps), προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό πιστωτικό γεγονός όπως, η χρεοκοπία. Στους δανειστές δεν δόθηκαν στόχοι αγοράς.
Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο.
Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Τουρκίας έκλεισαν κατά 19 μονάδες βάσης χαμηλότερα στις 668 μονάδες βάσης την Τετάρτη, η μεγαλύτερη πτώση από τις 18 Μαΐου, αφού δύο ημέρες πριν είχαν εκτιναχθεί πάνω από τις 700 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας σε δολάριο μειώθηκε πάνω από 35 μονάδες βάσης στο 10% τις τελευταίες δύο ημέρες, αφού τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.
Στις αγορές συναλλάγματος, η λίρα συνέχισε να αποδυναμώνεται. Έκλεισε 0,3% χαμηλότερα την Τετάρτη στα 19,8968 ανά δολάριο, με τη βουτιά στο τουρκικό νόμισμα να διαμορφώνεται στο 6%.
Οι τουρκικοί τίτλοι δέχθηκαν νέες πιέσεις μετά την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, καθώς οι προβλέψεις για την ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαψεύσθηκαν και οι επενδυτές «βλέπουν» το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του. Ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της Κυριακής, 28 Μαΐου.
Διαβάστε ακόμη
Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν κατηγορηματικά για την πυρηνική ενέργεια
McKinsey: Έφτασε η στιγμή της αλήθειας των $48 τρισ. για τις ΗΠΑ (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ