Στις αγορές των ισλαμικών ομολόγων επέστρεψε η Τουρκία, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, προχωρώντας σε νέα έκδοση κρατικού χρέους, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού και την πρόσφατη υποβάθμιση της αξιολόγησης.
Η γειτονική χώρα, συγκεκριμένα, προχώρησε στην έκδοση ομολόγου, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων και διάρκειας τριών ετών, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 9,758%, δηλαδή οριακά κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10%.
Η ζήτηση για το ισλαμικό ομόλογο, γνωστό και ως sukuk, ξεπέρασε τα 6,5 δισ. δολάρια, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές άνω του ζητούμενου χρηματικού ποσού. Η δημοπρασία εκτελέστηκε από τις Citigroup, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital και HSBC Holdings Plc.
Ας σημειωθεί ότι το sukuk αποτελεί ένα ισλαμικό χρηματοπιστωτικό πιστοποιητικό, το οποίο μοιάζει με το παραδοσιακό ομόλογο της Δύσης. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το sukuk ευθυγραμμίζεται με τους θρησκευτικούς κανόνες του Ισλάμ, καθώς η πληρωμή επιτοκίων δεν είναι επιτρεπτή από τη Σαρία.
Ο εκδότης του sukuk, επομένως, πουλάει σε μια ομάδα επενδυτών ένα πιστοποιητικό και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα έσοδα για να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο (asset), στο οποίο οι επενδυτές έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας, εξασφαλίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μικρό κέρδος, το οποίο ισούται με το παραδοσιακό επιτόκιο.
Τελευταία φορά που η Τουρκία απευθύνθηκες στους διεθνείς επενδυτές ήταν τον Μάρτιο του 2022, όταν εξέδωσε κρατικό χρέος σε ευρώ, αξίας 2 δισ. δολαρίων. Έναν μήνα νωρίτερα, η χώρα είχε δανειστεί ακόμη 3 δισ. δολάρια με απόδοση 7,25%.
Αποτέλεσμα είναι η γειτονική Τουρκία να έχει αντλήσει μέχρι στιγμής 7,5 δισ. δολάρια έναντι του στόχου για 11 δισ. δολάρια. Αυτή η απόκλιση, φυσικά, αποδίδεται στο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων, το οποίο καθιστά αποτρεπτική την έκδοση ομολόγων.
Στο μεταξύ, πριν λίγες ημέρες, ο οίκος S&P Global Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας στην κατηγορία «σκουπίδια», επικαλούμενος τις ανησυχίες για την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ας σημειωθεί ότι, παρά τον υψηλό πληθωρισμό (άνω του 80%), η Άγκυρα έχει επιλέξει να κινείται αντίρροπα από τον υπόλοιπο κόσμο και να μειώνει (αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 12%) -αντί να αυξάνει- τα επιτόκια, κάτι που τείνει να ανατροφοδοτεί το κύμα ανατιμήσεων. Ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα χάνει σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό: Προχωρά ο διαγωνισμός για το «Sports Center» – Διεκδικητές 5 μεγάλοι όμιλοι