Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη στο κοινοβούλιο η Τουρκία ποινικοποιεί τη διάδοση και διασπορά αυτών που οι αρχές χαρακτηρίζουν ως «ψευδείς ειδήσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε το κυβερνών Κόμμα AKP του Προέδρου Ερντογάν και στηρίχθηκε από το συνεργαζόμενο εθνικιστικό κόμμα MHP για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης», προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έως τριών ετών για χρήστες που μοιράζονται διαδικτυακό περιεχόμενο που περιέχει «ψευδείς πληροφορίες για την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τη γενική ευημερία της χώρας σε μια προσπάθεια να υποκινήσουν πανικό ή φόβο».
Μέσα ενημέρωσης αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως λογοκρισία, θεωρώντας το ως προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τους επικριτές της αλλά και τους δημοσιογράφους.
«Το έγκλημα περιγράφεται με μάλλον αόριστους και ασαφείς όρους», δήλωσε ο Μουσταφά Κουλέλι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. «Δεν είναι σαφές πώς οι εισαγγελείς θα λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που φέρονται να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες».
«Συστηματική λογοκρισία»
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα η Τουρκία κατατάσσεται στην 149η θέση σε σύνολο 180 χωρών, με την οργάνωση να υποστηρίζει ότι το 90% των τουρκικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Η οργάνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εντείνει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων για να εκτρέψει την προσοχή από οικονομικά και άλλα προβλήματα ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.
Το 2020, η Τουρκία ψήφισε έναν επίμαχο νόμο που υποχρέωνε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες καθημερινά στη χώρα να διορίζουν τοπικούς εκπροσώπους και έδωσε στις αρχές περισσότερη εξουσία να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους.
Ο Ερντογάν έχει επίσης επανειλημμένα απειλήσει ότι θα κλείσει ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος τις «προσωπικές επιθέσεις» -όπως τις χαρακτηρίζει- εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του. Έχει χαρακτηρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «απειλή για τη δημοκρατία» και «πρόβλημα εθνικής ασφάλειας».
Τα δικαστήρια έχουν απαγορεύσει το YouTube και τη Wikipedia εδώ και χρόνια, ενώ η πρόσβαση στο Twitter διακόπτεται ή παρεμποδίζεται σε περιόδους αναταραχών, όπως κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών επιχειρήσεων στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Κουλέλι ο νέος νόμος «θα ενισχύσει τη συστηματική λογοκρισία και την αυτολογοκρισία στην Τουρκία αντί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση».
Διαβάστε ακόμη:
Goldman Sachs – Morgan Stanley: Περιορισμένα τα εταιρικά κέρδη – Η bear market θα συνεχιστεί
Κώστας Σκρέκας: Κοινή επιστολή πέντε κρατών – μελών προς την Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση
Ακρίβεια: Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί – Σε αδιέξοδο οι αρτοποιοί (vid)