Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας παρουσίασε πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η εντυπωσιακή άνθηση του τουρισμού και ο η χαμηλότερη επιβάρυνση από τις εισαγωγές ενέργειας συνέβαλαν στην άμβλυνση των πιέσεων στην οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα της χσώρας την Παρασκευή, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που καταγράφει τις εμπορικές και επενδυτικές ροές με τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσίασε πλεόνασμα 674 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε πλεόνασμα ήταν τον Οκτώβριο του 2021.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η στροφή αυτή έρχεται να προστεθεί στην αλλαγή προσέγγισης από το νέο οικονομικό επιτελείο που διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαράσοντας νέα ρότα στην πορεία της τουρκικής οικονομίας των 900 δισ. δολ.
Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η αντιμετώπιση του χρόνιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και του ρυθμού αύξησης των δανείων με πιο συμβατικά μέτρα, όπως τα υψηλότερα επιτόκια.
Η οικονομία ήταν επιρρεπής σε πληθωριστικές κρίσεις, ωθώντας τους πολίτες να συρρέουν στον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι των εκρηκτικών τιμών. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση για χρυσό, η οποία επιβραδύνει τις εξωτερικές οικονομικές συναλλαγές της Τουρκίας.
Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 50% και η λίρα παραμένει υπό πίεση να υποτιμηθεί, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.
Διαβάστε ακόμη
ManpowerGroup: Η σημασία του ταλέντου στον κόσμο της απασχόλησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ