Η Τουρκία αναζητά ξένους εταίρους σε μεγαλεπήβολα έργα υποδομής τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «σύμβολα της προόδου του έθνους υπό την 22χρονη ηγεσία του», στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό.
Ο επικεφαλής της τουρκικής γραμματείας επενδύσεων, Αχμέτ Μπουράκ Νταγλιόγλου, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως «οι συμφωνίες για έργα στο πλαίσιο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν κατασκευή υποδομών όπως αυτοκινητόδρομους και υγειονομικές εγκαταστάσεις, είναι εφικτές».
Όπως αναφέρει ο ίδιος, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μεγαλοεπενδυτή από τον Αραβικό Κόλπο για την πώληση ενός εκ των 22 «αστικών νοσοκομείων». Σημειωτέον πως τα κέντρα αυτά κατασκευάστηκαν πρόσφατα με σκοπό να συγκεντρώσουν μικρότερες υγειονομικές εγκαταστάσεις κάτω από μία κοινή στέγη.
Προσέθεσε, μάλιστα, πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες τέτοιου είδους, χωρίς βέβαια να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία άρχισε τη χρήση συμπράξεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα υπό την ηγεσία του Ερντογάν, ο οποίος επεδίωξε να αναβαθμίσει τις γερασμένες υποδομές της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος συχνά αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα κατά την διάρκεια των προεκλογικών του εκστρατειών. Σύμφωνα με το μοντέλο το οποίο έχει δημιουργήσει, η κυβέρνηση παρέχει εγγυήσεις δανείων και εσόδων, ενώ ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν την κατασκευή και τη λειτουργία των υποδομών.
Η υγεία ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν να επενδύσουν σημαντικά τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού πακέτου αξίας άνω των $50 δισεκατομμυρίων, το οποίο αφορούσε πληθώρα τομέων όπως η ενέργεια και η άμυνα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν προκύψει ακόμα ουσιαστικές συμφωνίες από το επενδυτικό σχέδιο αυτό.
Ο Αχμέτ Μπουράκ Νταγλιόγλου δήλωσε, τέλος, πως οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία θα ανέλθουν σε 13-15 δισ. δολάρια το 2024, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σημειωτέον πως, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν ζήτησε από τον CEO της Tesla Inc., Έλον Μασκ, να ανοίξει εργοστάσιο στην Τουρκία. Η κινεζική Chery Automobile εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξει εργοστάσιο στη χώρα, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet τον περασμένο Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη
Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα Νταβός, μετά γάμος ομοφύλων
Επίδομα Ηλεκτρικής Θέρμανσης: Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή αιτήσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ