Την άρνησή της να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εξοπλισμού της με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας των πυραύλων S-400, εξέφρασε η Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υποκύψει στις απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων αν δεν επιλέξει αμερικανικό αμυντικό σύστημα.

«Λένε ότι δεν θα μας πουλήσουν Patriot παρά μόνο αν ξεφορτωθούμε τους S-400. Αποκλείεται να δεχθούμε τέτοιους όρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ.

Η Τουρκία, χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO μετά τις ΗΠΑ, αρνείται ότι απομακρύνεται από τη συμμαχία, ωστόσο η σύγκρουσή της με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων κλιμακώνεται. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ προωθεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας, με τις οποίες ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ διαφωνεί, τονίζοντας ότι έτσι η Τουρκία θα  πέσει στην «αγκαλιά» της Μόσχας.

«Ένα παράλογο αντιτουρκικό κλίμα έχει επικρατήσει στο Κογκρέσο και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις», είπε ο Καλίν.

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι μια τέτοια γλώσσα σπρώχνει την Τουρκία ακριβώς προς τα εκεί που οι ίδιοι λένε ότι δεν θέλουν να στραφεί», πρόσθεσε.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400, ενώ συζητεί με τη Μόσχα συμφωνία που θα της παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει η ίδια νέο, αναβαθμισμένο σύστημα αεράμυνας.

Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα προχωρά σε κάποια σημαντική αγορά όπλων από τη Ρωσία. Ωστόσο, επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να παγώσει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, να περιορίσει τις θεωρήσεις βίζα και να μειώσει την πρόσβαση σε πιστώσεις.

Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, για να την πιέσουν να απελευθερώσει πέρυσι τον κρατούμενο Αμερικανικό πάστορα, η τουρκική λίρα κατέρρευσε και η τουρκική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση από την οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει.