O CEO της Citigroup Inc, Μάικλ Κόρμπατ ανησυχεί για μια πιθανή αρνητική μακροχρόνια επίδραση στην παραγωγικότητα λόγω της τηλεργασίας των εργαζομένων το 2020.
«Πολλοί μιλούν για την παραγωγικότητα της τηλεργασίας. Κι εγώ αν δούλευα για 15-16 ώρες την ημέρα κάθε μέρα και δεν έπαιρνα άδειες θα θεωρούμουν πιο παραγωγικός, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε καυστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg Invest Talks.
Αν και η τηλεργασία μπορεί να βοηθήσει την Citi στο να μειώσει τα έξοδά της όσον αφορά το real-estate που χρησιμοποιεί, ο ίδιος ανέφερε πως δε θέλει να μιλήσει για μία ολική μεταφορά σε τηλεργασία ακόμη. Τον Μάιο ανέφερε πως -αντίθετα με κάποιους ανταγωνιστές του- δεν πρόκειται να αφήσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέσω τηλεργασίας μετά το τέλος της πανδημίας.
Η τράπεζα, η οποία απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους παγκοσμίως θέλει πρώτα να μελετήσει κατά πόσο αλλάζει η παραγωγικότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και για το εάν μειώνεται η δημιουργικότητα, πριν αποφασίσει για το ποσοστό τηλεργασίας.
Η Citigroup όπως και οι ανταγωνιστές της έχουν κρατήσει την πλειοψηφία των εργαζομένων τους στα σπίτι τους μετά από τα lockdown του κορωνοϊού. Με τα εμβόλια να βρίσκονται καθ’ οδόν, αρκετές εταιρείες κάνουν πλάνα για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.
Ο Κόρμπατ ξεκαθάρισε πως «θα συνεχίσουν να επιταχύνουμε τη μετατροπή μας σε ψηφιακή εργασία και τηλεργασία εκεί που χρειάζεται, αλλά δε θέλω να κινηθούμε υπερβολικά γρήγορα». Τη στιγμή που τα κρούσματα στις ΗΠΑ ολοένα και αυξάνονται, η εταιρεία έχει κρατήσει τους εργαζόμενούς της στα σπίτια τους: «θέλουμε να παραμείνουμε ελαστικοί όπου χρειάζεται, και προφανώς σε αρκετά μέρη του πλανήτη υπάρχει νέο κύμα της πανδημίας».
Στην εκ βαθέων συνέντευξη με τον Ντέιβιντ Ρούμπενστιν του Carlyle Group, ο Κόρμπατ μίλησε και για το takeover της Wachovia Corp από τη Wells Fargo & Co, μέσα από τα χέρια της Citigroup, το 2008. Citigroup και Wachovia είχαν υπογράψει συμφωνία στις 29 Σεπτεμβρίου του έτους, η οποία όπως υπερνικήθηκε από συμφωνία με τη Wells Fargo & Co., η οποία και τελικά ανακοίνωσε την εξαγοράς της τράπεζας στις 3 Οκτωβρίου 2018. Ο Κόρμπατ, υπογραμμίζοντας πως δεν βρισκόταν στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε πως το takeover θα ήταν πολύ χρήσιμο για τη Citigroup ακόμη και σήμερα.
Οσο για την ροπή της Citigroup προς τα ψηφιακά μέσα, ο Κόρμπατ υποστηρίζει πως «καταφέρνουμε να μεταμορφωθούμε από μία αναλογική τράπεζα σε μία ψηφιακή, και αυτή τη στιγμή κατά κάποιο τρόπο κάνουμε και τα δύο. Εάν κλείναμε όλα τα καταστήματά μας, θα χάναμε αρκετούς πελάτες» ενώ εξύμνησε και τους εργαζόμενους της Citigroup, από τους traders μέχρι τους τραπεζικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι άνθρωποί μας έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά έτσι ώστε οι καθημερινοί καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά τους».
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Και το Μπαχρέιν εγκρίνει για χρήση το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία ιστοσελίδας και πλατφόρμας
Πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μετά την κόντρα Βρετανίας – Γαλλίας για την αλιεία