search icon

Bloomberg

Οι super-rich… απαρνιούνται τα λεφτά τους – Σε ποιους τα δίνουν και γιατί

Οι Γκέιτς, μαζί με τον φίλο τους Γουόρεν Μπάφετ άλλαξαν τα δεδομένα της φιλανθρωπίας και... παρέσυραν με το παράδειγμά τους πολλούς δισεκατομμυριούχους

Tα διαζύγια δύο εκ των πιο δυναμικών ζευγαριών του κόσμου έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες τη στιγμή που οι δισεκατομμυριούχοι προσπαθούν όλο και περισσότερο να “ξεφορτώσουν” πλούτο.

Το διαζύγιο των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς μπορεί ήδη να επηρεάζει τη φιλανθρωπική τους οργάνωση των $50 δισ. Μετά από το διαζύγιό της το 2019 από τον Τζεφ Μπέζος, η Μακένζι Σκοτ έδωσε περίπου $6 δισ σε εκατοντάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ ο Μπέζος υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση του Earth Fund με $10 δισ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά η καλπάζουσα αύξηση των περιουσιών των Σκοτ και Μπέζος έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δωρεές τους.

Οι σχετικά νέοι δισεκατομμυριούχοι δωρίζουν κι αυτοί τεράστια ποσά. Ενας από τους δημιουργούς του κρυπτονομίσματος Εthereum δώρισε κρυπτονομίσματα Shiba Inu αξίας περίπου $1 δισ στο ταμείο βοήθειας κατά του κορωνοιού της Ινδίας. 

Παράλληλα το χάσμα μεταξύ των super-rich και των “όχι τόσο rich” μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας συζητήσεις για το ρόλο της φιλανθρωπίας στην κοινωνία. «Οι φιλάνθρωποι απολαμβάνουν υπερβολικά μεγάλη δημοσιότητα», ανέφερε η Λίνσι ΜακΓκόι, του Center for Research in Economic Sociology and Innovation του University of Essex. «Αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε πως τα άτομα με δισεκατομμύρια δολάρια δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Οι Γκέιτς, μαζί με τον φίλο τους Γουόρεν Μπάφετ άλλαξαν τα δεδομένα της φιλανθρωπίας το 2010 όταν ανέφεραν πως θα δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους είτε ζώντες είτε μετά θάνατον και παρακίνησαν πολλούς δισεκατομμυριούχους να κάνουν το ίδιο. Το “Giving Pledge” όμως δεν έχει κανένα μηχανισμό που θα τους υποχρεώσει να το κάνουν και όποιος κι αν το προσυπογράψει, μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να το πουν σε κανένα.

Δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς πόσα πρέπει να δωρίσει. Ο Ελον Μασκ ζήτησε από τους ακολούθους του στο Twitter να του πουν πως να δωρίσει την προσωπική του περιουσία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα $172 δισ. Ο Μπέζος είχε κάνει το ίδιο το 2017. 

Η Σκοτ, από την πλευρά της, προσεγγίζει το πράγμα διαφορετικά, χρηματοδοτώντας εκατοντάδες διαφορετικά ιδρύματα που συνήθως δεν “αγγίζονται” από τους μεγάλους φιλάνθρωπους. Η ίδια ανέφερε πως μελετά τα πράγματα σοβαρά και δεν «πρόκειται να περιμένει» για να αδειάσει το χρηματοκιβώτιό της.

Πολλοί άλλοι χρηματοδοτούν τις προσωπικές τους φιλανθρωπικές οργανώσεις και να τις χρησιμοποιήσουν ως όχημα φιλανθρωπίας. Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Αζίμ Πρέμτζι το 2019 υποσχέθηκε να μεταφέρει μετοχές αξίας $7,5 δισ της εταιρείας του. Πέρυσι ο συνιδρυτής της Nike Φιλ Νάιτ δώρισε $900 εκατ στη δική του οργάνωση και $300 εκατ στο πανεπιστήμιό του, ενώ ο πρώην CEO της Google Ερικ Σμιντ και η σύζυγός του Γουέντι δώρισαν $150 εκατ φέτος για την ανάπτυξη της μελέτης της βιολογίας  και του machine learning. 

Αλλοι διαλέγουν τα λεγόμενα donor-advised funds στα οποία “παρκάρουν” τα εκατομμύριά τους και γλιτώνουν άμεσα φόρο και αποφασίζουν αργότερα για το που θα τα δωρίσουν. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δισεκατομμυριούχοι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να φανούν συμπονετικοί μέσω των φιλανθρωπικών τους έργων. Ο Γκέιτς άλλαξε το ίματζ του ως ο σκληρός CEO ενός τεχνολογικού κολοσσού σε έναν “καλό μπαμπά που θέλει να διορθώσει όλου του κόσμου τα προβλήματα” μέσω της φιλανθρωπίας. 

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: H μετάλλαξη Δέλτα περιπλέκει την κατάσταση στον τουρισμό και τα ταξίδια

Αυτός είναι ο Marina Tower – Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης στο Ελληνικό (pics+vid)

Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (γραφήματα)

Exit mobile version