search icon

Bloomberg

Η ρωσική οικονομία αντέχει: Άνοδος για το ρούβλι, «κλειδί» οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Όσο συνεχίζεται η εξαγωγή της ρωσικής ενέργειας, οι κυρώσεις της Δύσης δε θα μπορέσουν να πλήξουν το καθεστώς του Πούτιν, αναφέρουν οι αναλυτές - Οι «παγίδες» που κρύβει η ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλίου

Η κατάρρευση του ρουβλίου λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αποτέλεσε προάγγελο του οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας. Οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Πούτιν, οδήγησαν την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος στα 121,5 ρούβλια/δολάριο. Το μέλλον του νομίσματος φάνταζε «μαύρο», ενώ ακόμα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν το χαρακτήρισε ως  «rubble» (χαλάσματα), από «ruble».

Το ρωσικό νόμισμα, όμως, έχει ανακάμψει από το πρόσφατο ναδίρ στα προπολεμικά επίπεδα και κινείται στα 74,2625 ρούβλια/δολάριο.

Παρά το διευρυμένο πακέτο κυρώσεων της Δύσης κατά της ρωσικής κυβέρνησης και των ολιγαρχών, παρά την μαζική «φυγή» των πολυεθνικών από τη ρωσική αγορά, οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα είναι ελάχιστες, δεδομένης της συνεχιζόμενης εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η χώρα θα έχει έσοδα $321 δισεκατομμυρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος, παρά τις κυρώσεις, ποσοστό αυξημένο άνω του 1/3 από το αντίστοιχο του 2021.

H ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος αποτελεί τεράστια νίκη για τον Πούτιν σε εγχώριο επίπεδο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματά του στην Ουκρανία και τη διεθνή κατακραυγή για τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα.

Στη μετα-σοβιετική περίοδο η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου είναι ο οικονομικός δείκτης στον οποία επικεντρώνονται οι Ρώσοι. Μετά την κατάρρευση του νομίσματος στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και την επόμενη το 1998, η κυβέρνηση παρενέβη δυναμικά. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι ρωσικές αρχές υποστήριξαν το ρούβλι με δισεκατομμύρια δολάρια και απέφυγαν ένα bank run. Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα άλλαξε το νόμισμα σε free float μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την επιβολή δυτικών κυρώσεων.

Ως ανταπάντηση στις φετινές κυρώσεις, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει capital controls τα οποία όπως φαίνεται υποστηρίζουν το ρούβλι. Παράλληλα έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία επενδυτών που δεν κατοικούν στη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις ρωσικές εταιρείες να μετατρέψουν το 80% των assets τους σε ξένα νομίσματα, σε ρούβλια.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι κινήσεις αυτές, αν και έχουν υποστηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος, δεν προβάλλουν την πραγματική εικόνα: «δεν πρόκειται για ένα free-floating νόμισμα, δεδομένων των μέτρων της κυβέρνησης», ανέφερε ο Γκιγιόμ Τρέσκα της Generali Insurance Asset Management, άποψη που φαίνεται πως συμμερίζεται και η επικεφαλής της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της ενωπίων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Παρ’ όλα αυτά, η «σανίδα σωτηρίας» από πλήθος χωρών προς τον Πούτιν μέσω της εισαγωγής ρωσικής ενέργειας είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Η ορθή συνέχεια των ενεργειακών εξαγωγών από τη Ρωσία δημιουργεί θετικό εμπορικό ισοζύγιο στη χώρα και υπονομεύει τις προσπάθειες διάλυσης της οικονομίας της μέσω της επιβολής κυρώσεων.

Για τον Μπρένταν ΜακΚένα, αναλυτή της Wells Fargo Securities LLC «το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα αποτελέσει επιπλέον στήριγμα για το ρούβλι. Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν υψηλές και οι εισαγωγείς συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια, το εμπορικό ισοζύγιο αυτό δε θα πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης».

Η Ρωσία έχει καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι τώρα και οι Δυτικοί προσπαθούν να αλλάξουν στρατηγική. Οι ΗΠΑ πρόσφατα απαγόρευσαν την εξυπηρέτηση ρωσικού χρέους μέσω δολαρίων στις αμερικανικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια αποστράγγισης των ρωσικών αποθεμάτων σε δολάρια.

Για την Ελίνα Ριμπάκοβα και τον Μπέντζαμιν Χίλγκενστοκ, αναλυτές του Institute of International Finance, oι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης μπορεί να γίνουν ακόμα αυστηρότερες, αποκόπτοντας επιπλέον ρωσικές επιχειρήσεις και οντότητες από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT.

Σύμφωνα με την Tellimer Ltd, οι επενδυτές δε θα πρέπει να βασίζονται στα ράλι των αγορών κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας: «μην πιστεύετε στα ράλι των συνομιλιών», ανέφερε ο αναλυτής της εταιρείας Πωλ Ντόμτζαν, «θα υπάρχουν αρκετές ψευδείς αυγές μέχρι την επίτευξη συμφωνίας».

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Το «αθόρυβο» comeback – Ποιες μετοχές έχουν ήδη επιστρέψει στα προ-πολέμου επίπεδα

Οι πέντε εταιρείες που δίνουν μάχη για τον «γλυκό» τζίρο της σοκολάτας στην Ελλάδα

Λουκάς Έλληνας: Η άνοδος, η πτώση και τα διαδοχικά σφυριά – Έχασε 8 διαμερίσματα στο Μαρούσι

Exit mobile version