search icon

Bloomberg

Η Ρωσία δημιούργησε «μαξιλάρι» $80 δισ. παρά τις κυρώσεις (πίνακες)

Δεδομένης της αυξημένης τιμής των εμπορευμάτων και του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας, το Κρεμλίνο κατάφερε και δημιούργησε «σκιώδη αποθέματα» σε χώρες του εξωτερικού

H Ρωσία κατάφερε να προστατεύσει το 1/3 των περσινών εσόδων της ύψους $227 δισ. από την πώληση εμπορευμάτων, δημιουργώντας άλλο ένα πιθανό στόχο για τις κυρώσεις των Δυτικών.

Η Ρωσία κατέχει περίπου $80 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, μετρητά και επενδύσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Ο πλούτος αυτός ο οποίος αποτελεί μέρος των «σκιωδών αποθεμάτων» του Κρεμλίνου αποτελεί μέρος του εμπορικού πλεονάσματος της Ρωσίας το οποίο συνεχίζει και τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Δεδομένης της καθυστέρησης επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, το Κρεμλίνο κατάφερε να συγκεντρώσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα στην ιστορία του», τόνισε η αναλυτής του International Institute for Strategic Studies, Μαρία Σαγκίνα, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία de facto “απόσβεση” των κυρώσεων κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αφού η Ρωσία μπορεί να εξισορροπήσει τις απώλειές της».

Σημειωτέον πως οποιαδήποτε ρωσικά αποθέματα πλούτου στο εξωτερικό θα μπορούσαν να τα κάνουν στόχο των Δυτικών, ιδιαίτερα εάν αυτά τα διαχειρίζεται άμεσα το ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Αλεξάντερ Ισάκοφ, «η συγκέντρωση των διεθνών αυτών assets ήταν βεβιασμένη. Οι κυρώσεις ανάγκασαν τη Ρωσία να μειώσει τις εισαγωγές, τη στιγμή που οι τιμές των εμπορευμάτων αύξησαν τα έσοδα από τις εξαγωγές της. Γι αυτόν το λόγο, η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση των κανονισμών της έτσι ώστε να διευκολύνει τις εισαγωγές και να εξισορροπήσει τον εγχώριο πληθωρισμό».

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εκτός της χώρας αποτελούν το νέο στόχο χωρών όπως ο Καναδάς και η Γερμανία, οι οποίες υποστηρίζουν πως τα δισεκατομμύρια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κνόμπελ της Russian Foreign Trade Academy, «τα σκιώδη αποθέματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κρεμλίνο με πολλούς τρόπους. Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο των Δυτικών, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά ακάθεκτη με το πρόγραμμα ενεργειακής απαγκίστρωσής της από τη Ρωσία».

Οι περσινές διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας είχαν ήδη «μπλοκάρει» περίπου $300 δισ. εκ των εθνικών αποθεμάτων της, αφήνοντάς της ελάχιστες επενδυτικές επιλογές εκτός του κινεζικού γουάν και του χρυσού. Η Δύση έχει επίσης «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία πολλών Ρώσων ολιγαρχών. 

Δεδομένης της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων και των νέων κανονισμών για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας έχει μειωθεί αισθητά. Η Τράπεζα της Ρωσίας υπολογίζει $66 δισ. φέτος, ποσό το οποίο θα μειωθεί στα $48 δισ. το 2024 και στα $41 δισ. το 2025. 

Ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις της Δυτικής συμμαχίας καταφέρουν, όμως, να συνδέσουν τα περιουσιακά στοιχεία αυτά με τη ρωσική κυβέρνηση, το σύνολο των «παγωμένων» assets θα είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αν και η καθαρή αγορά ξένων assets από τη Ρωσία άγγιξε τα $107 δισ. πέρυσι βάσει των επίσημων στοιχείων, το Bloomberg Economics υποστηρίζει πως ο αριθμός αυτός είναι, στην πραγματικότητα, $21 δισ. χαμηλότερα. Το Bloomberg έλαβε υπόψη το ποσό των εξόδων από τον τουρισμό, τις αγορές του «σκιώδους στόλου» των τάνκερ και των κεφαλαιακών εκροών από τη Ρωσία για το άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη 

Απεργία 16/03: Συμμετέχει και η συντεχνία των αρτοποιών 

Τι προκάλεσε το κραχ της Credit Suisse – Επιστρέφουν τα τραπεζικά «φαντάσματα» 

Πλατίνα: Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή της να εκτοξεύεται μέσα στο 2023

Exit mobile version