Το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν έπλεε προς τη Συρία με κρίσιμες προμήθειες όταν αναγκάστηκε να κάνει στροφή λίγο πριν εισέλθει στη διώρυγα του Σουέζ. Η είδηση της πτώσης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχε φτάσει στο πλοίο, με τον αποστολέα του φορτίου να μετατρέπεται από ισχυρό, μακροχρόνιο χορηγό του καθεστώτος του σε απλό θεατή της πτώσης του.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η Ισλαμική Δημοκρατία είχε χάσει έναν από τους τελευταίους ηγέτες στον αποκαλούμενο Άξονα της Αντίστασης, αφήνοντας την εξωτερική της πολιτική ουσιαστικά στα τάρταρα.

Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να υποβαθμίσουν τη σημασία των εξελίξεων, λέγοντας ότι το είχαν προβλέψει και κατηγορώντας τον Άσαντ για αδιαλλαξία. Αλλά καθώς ο κόσμος υπολογίζει τις συνέπειες της απομάκρυνσης του Άσαντ και τον αντίκτυπό της στη δυναμική της Μέσης Ανατολής, το Ιράν προσπαθεί να βρει πώς να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με την ευπάθεια της ηγεσίας του.

Το καθεστώς θεοκρατίας αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά επίπεδα εσωτερικής διαφωνίας και οικονομικής κρίσης. Με την εξάντληση των άλλων βασικών συμμάχων του – της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα – το Ιράν είναι πλέον πιθανό να αναδιπλώσει τη μακροχρόνια στρατηγική του για την εξάπλωση της στρατιωτικής και ιδεολογικής επιρροής σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Παρά ταύτα, ανώτεροι αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το οποίο είχε δεκάδες ανώτερους στρατιωτικούς συμβούλους τοποθετημένους στη Συρία μέχρι πρόσφατα, επέμεναν ότι ο άξονας αντίστασης του Ιράν θα συνεχιστεί.

Bloomberg

Αλλά, όπως τονίζει το Bloomberg, με την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρωσία και τις δυτικές δυνάμεις να επιδιώκουν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους, δεν είναι σαφές αν το Ιράν θα έχει οποιαδήποτε επιρροή σε μια χώρα που ήταν ο πιο σταθερός σύμμαχός του μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την αναταραχή στη Συρία ως ένα διακριτό γεγονός που μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φατεμέχ Μοχατζεράνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Άσαντ δεν είχε συμμετάσχει σε «εθνικό διάλογο». 

Το Ιράν «πουλάει» την αποχώρησή του από τη Συρία ως επιλογή λόγω απογοήτευσης από τον Άσαντ, σύμφωνα με τον Σανάμ Βακίλ, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Chatham House. Αυτό του δίνει επίσης χρόνο να αξιολογήσει τη ζημιά πριν προσπαθήσει να ανοικοδομήσει το περιφερειακό του δίκτυο, ανέφερε.

Η Τεχεράνη θα επικεντρωθεί επίσης στο πώς θα προετοιμαστεί για την επιστροφή του Τραμπ και την προοπτική επανάληψης της πρώτης θητείας του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία-ορόσημο του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων προτού εξαπολύσει έναν ουσιαστικό πόλεμο στην οικονομία του Ιράν μέσω διεθνών κυρώσεων.

Η αναβίωση αυτής της συμφωνίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του μεταρρυθμιστή προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Τη θεωρεί ως κλειδί για την επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον εμπλουτισμό της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και την επαναφορά της ελπίδας στο κομμάτι του πληθυσμού που επαναστατεί κατά του συστήματος που βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 45 χρόνια.

Η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι πιο ανησυχητική. Ένας «μπαλαντέρ» είναι αν η Τεχεράνη αποφασίσει να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με αναλυτή της εταιρείας Verisk Maplecroft.

Πράγματι, ο Πεζεσκιάν έχει μπροστά του μερικές τρομερές οικονομικές προκλήσεις, τις οποίες δεν έχει την πολυτέλεια να χειριστεί λάθος, καθώς το καθεστώς του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία, τη στιγμή που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται μεγαλύτερες και συχνότερες.

Οι σκληροπυρηνικοί έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που έχει καταστήσει το Ιράν σκληρό μέρος για να ζει κανείς όσο και αδύνατο για να επενδύσει, ενώ ο Πεζεσκιάν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή.

Ο νέος νόμος για την «αγνότητα και το χιτζάμπ» σχεδιάστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης του Εμπραχίμ Ραΐσι ως απάντηση σε μια εθνική εξέγερση που προκλήθηκε από τον θάνατο μιας υπό κράτηση νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν.

Η διπλή εφαρμογή αυτών των πολιτικών είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης δημόσιας αντίδρασης, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Μέσης Ανατολής.

Η οικονομία, που παρασύρεται από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, λυγίζει κάτω από τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται πάνω από το 30%, μειώνοντας τη μέση αγοραστική δύναμη κατά ένα τρίτο και απειλώντας τώρα με ενεργειακή κρίση, καθώς η χώρα καταναλώνει ρυπογόνο, φθηνότερο μαζούτ για να στηρίξει το γερασμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες εμφύλιες ταραχές, όταν το Ισραήλ είναι πιθανό να αισθάνεται ενισχυμένο από την επιστροφή του Τραμπ. Οι πολιτικοί στο Ιράν γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί ότι η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ μπορεί τώρα να πλησιάσει στα σύνορα του Ιράν.

Όσοι βρίσκονται κοντά στα κλιμάκια εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Ιράν υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη απλώς θα περιμένει το χρόνο της πριν διαμορφώσει μια νέα προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμη:

Τι αλλάζει η μείωση των επιτοκίων σε 420.000 στεγαστικά δάνεια

ΑΑΔΕ: Παρασκευή και… 13 με τριπλάσια πρόστιμα στα πρατήρια από σήμερα

Α. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της Elpedison

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα