search icon

Bloomberg

Οι πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας δοκιμάζονται από τότε που ο Ερντογάν κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 - Επιδεινώθηκαν το 2018, όταν η Άγκυρα εμπόδισε τη γεώτρηση της Eni SpA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε στην «μαύρη λίστα» της δυο Τούρκους πολίτες οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες της χώρας που πραγματοποιούν ερευνητικές εργασίες ενόψει γεωτρήσεων, ως αντίποινα προς την Άγκυρα, σε μια κίνηση που έχει περισσότερο πολιτικό συμβολισμό από την οικονομική του διάσταση.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε δύο εργαζόμενους της Turkish Petroleum Corp, εναρμονίζονται με τη δέσμευση που ανέλαβε προ μηνών το ευρωπαϊκό μπλοκ για την αντίθεσή του στην έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκ μέρους της Τουρκίας σε ύδατα που αποτελούν μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Οι κυρώσεις είναι επίσης οι πρώτες του είδους τους ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, μιας χώρας που κατά τα άλλα επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν σημαίνει ότι η Ένωση σταματά να παρακολουθεί στενά τουρκικές εταιρείες, παρά το ότι δεν το λέει δυνατά. Αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία να αποφευχθεί η όξυνση των σχέσεων με ένα βασικό σύμμαχο στον αγώνα για την αποφυγή της μετανάστευσης από χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα από τη Συρία που έχει διαιρεθεί λόγω του πολέμου.

“Μια πιθανή εισροή συριακών προσφύγων στην Ευρώπη θα διαταράξει την ισορροπία”, δήλωσε ο Μάικλ Έμερσον του think tank CEPS στη βελγική πρωτεύουσα. “Είναι ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα για την ΕΕ“.

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επιδεινώνονται από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστειλε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στα μέσα του 2016, θέτοντας σε κίνηση μια γιγαντιαία επιχείρηση καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων.

Οι δεσμοί των δυο πλευρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2018, όταν το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε τη γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας Eni SpA στα κυπριακά ύδατα, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους υπήρξε νέα επιδείνωση, όταν η Τουρκία διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να χαράξει μια ζώνη ασφαλείας και υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά τους.

Οι εντάσεις αυτές έχουν διακόψει τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για προσχώρηση στην ΕΕ, καθώς η χώρα αυτή επιδιώκει να ενταχθεί στο μπλοκ από τη δεκαετία του 1980 και ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες το 2005. Οι εντάσεις γύρω από τις ενεργειακές έρευνες επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή την πιο βασική ευρωπαϊκή διαφωνία με την Τουρκία: Την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την εισβολή του 1974.

Exit mobile version