Όποιος καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, σίγουρα θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Κι αυτό διότι οι προοπτικές βαίνουν αρνητικές, με τα σύννεφα να πυκνώνουν επικίνδυνα μετά τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού.
Υψηλό χρέος, πληθωριστικό σοκ, αδύναμη ανάπτυξη, γήρανση του πληθυσμού και ανισότητες Βορρά – Νότου αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα απαρτίζεται από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό υπό την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των «Αδελφών Ιταλών».
Υψηλό χρέος
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούσαν να διαχειριστούν τον υψηλό δανεισμό του κράτους. Πρόσφατα, όμως, τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, έφεραν το δημόσιο χρέους σε πτωτική τροχιά. Κάτι στο οποίο βοήθησε τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι επιδόσεις του ΑΕΠ.
Όποιος βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, βέβαια, καλείται να διατηρήσει αυτή την καθοδική πορεία, ακόμη κι αν η ενεργειακή κρίση συνεχίσει να θέτει συνεχή προσκόμματα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του εν λόγου στόχου, είναι η υψηλή ανάπτυξη. Η εκτίναξη του τουρισμού και η στήριξη της Ε.Ε. έχουν συνδράμει στην επιτάχυνση του ΑΕΠ. Όμως, αυτό το momentum είναι απίθανο να διαρκέσει και τους επόμενους μήνες.
Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται στο 8,4%, αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα. Παρότι τεχνικά «σβήνει» το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, πλήττει το πορτοφόλι των Ιταλών. Ταυτόχρονα, τα υψηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας (1,25% το βασικό επιτόκιο), τα οποία έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της ακρίβειας, οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης.
Γήρανση
Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα δημογραφικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των Ιταλών θα μειωθεί σε περίπου 37 εκατ. έως το 2100 από σχεδόν 60 εκατ. σήμερα. Μάλιστα, χωρίς τη μετανάστευση, την οποία η κεντροδεξιά θέλει να ανακόψει, οι προβλέψεις θα ήταν ακόμη πιο δυσοίωνες.
Ταυτόχρονα, η γήρανση του πληθωρισμού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σημαίνει ότι ολοένα και λιγότεροι νέοι άνθρωποι καλούνται να στηρίξουν ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία.
Ανισότητα Βορρά – Νότου
Τελευταίο αλλά εξόχως σημαντικό είναι και το πρόβλημα της οικονομικής «διχοτόμησης» της χώρας σε Βορρά και Νότο, κάτι που πυροδοτεί έντονες πολιτικές και δημοσιονομικές εντάσεις. Ο Βορράς, για παράδειγμα, εξακολουθεί να παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ο Νότος συνεχίζει να υπο-αποδίδει, εξαρτώμενος από τη βοήθεια του κράτους.
Οπωσδήποτε, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σκοπεύουν να αμβλύνουν ένα μέρος αυτών των ανισορροπιών, καθώς σχεδόν 200 δισ. ευρώ βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Ρώμη. Περίπου το 40% των χρημάτων θα κατευθυνθεί στον Νότο, και ιδίως στους τομείς των υποδομών, της υγείας, της εκπαίδευσης, της πράσινης οικονομίας και της ψηφιοποίησης.
Διαβάστε επίσης
Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό
Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο
Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών