search icon

Bloomberg

Η πολιτική αβεβαιότητα λόγος φυγής για τους Αμερικανούς expats – Στους top προορισμoύς τους η Ελλάδα

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους ενδιαφέρονται να γίνουν ομογενείς να περάσουν λίγο χρόνο στη νέα τους, δυνητικά, πατρίδα πριν ετοιμάσουν βαλίτσες

Καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές φτάνουν στην τελική ευθεία, οι εταιρείες που συμβουλεύουν τους Αμερικανούς σχετικά με το πώς να μετακομίσουν στο εξωτερικό έχουν μεγάλη ζήτηση.

Σε πρόσφατη έρευνα με δείγμα 7.000 Αμερικανούς που ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν, η Expatsi διαπίστωσε ότι ο πολιτικός διχασμός ήταν μεταξύ των κορυφαίων λόγων που ήθελαν να φύγουν, δεύτερος μετά την «περιπέτεια και την προσωπική ανάπτυξη».

Η Henley & Partners, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ειδικεύεται στην παραμονή και την υπηκοότητα μέσω επενδύσεων, αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των ερωτημάτων από τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 500% από το 2020 και ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2024 έχει ήδη παρατηρηθεί μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι ολόκληρο το 2023.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους ενδιαφέρονται να γίνουν ομογενείς να περάσουν λίγο χρόνο στη νέα, δυνητικά, τους πατρίδα πριν ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους.

Το Bloomberg παρουσιάζει τέσσερις στρατηγικές που επιλέγουν οι Αμερικανοί επίδοξοι μετανάστες:

Ψηφιακοί νομάδες

Πολλές χώρες προσφέρουν προγράμματα στα οποία οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι, γνωστοί και ως «ψηφιακοί νομάδες», μπορούν να ζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, γενικά με την προϋπόθεση ελάχιστου εισοδήματος.

Στην Ισπανία αυτό το ποσό εισοδήματος είναι 2.400 ευρώ (2.600 δολάρια) το μήνα για έναν ενήλικα. Η Global Citizen Solutions υπογραμμίζει την οικονομική προσιτότητα της Ισπανίας, το γρήγορο διαδίκτυο, τους νόμους για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βασίζονται στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και, κυρίως, τη μηδενική φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται στο εξωτερικό.

Σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν για ξένα ταλέντα και επενδύσεις, δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη έχουν ενισχύσει τα δικά τους προγράμματα ψηφιακών νομάδων.

Η βίζα DAFT (Συνθήκη Ολλανδο-αμερικανικής Φιλίας) που επιτρέπει στους Αμερικανούς επιχειρηματίες να εργαστούν στην Ολλανδία είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή – αφού επιτρέπει μια αρχική διαμονή έως και δύο ετών. Πολλά προγράμματα ψηφιακών νομάδων επιτρέπουν στους ανθρώπους να μείνουν για ένα χρόνο με βίζα, με τη δυνατότητα ανανέωσής της.

Xρυσή βίζα

Ορισμένες χώρες χορηγούν χρυσές βίζες σε όσους επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά στη χώρα. Αυτές γίνονται ολοένα και πιο αμφιλεγόμενες, αφούν υπάρχουν ανησυχίες για διαφθορά και αύξηση των τιμών των ακινήτων για τους ντόπιους. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βιώσιμοι τρόποι για να μετακομίσει κάποιος στο εξωτερικό, αν έχει τα αναγκαία χρήματα.

Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει αλλάξει τους όρους του προγράμματος χρυσής βίζας, καθιστώντας δυσκολότερη την έγκριση με την απλή αγορά ακινήτου στη χώρα. Παραμένει όμως ένας ελκυστικός προορισμός για διαμονή μέσω επένδυσης. Τώρα οι υποψήφιοι κάτοικοι πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε εταιρείες ή κεφάλαια που δεν συνδέονται με ακίνητα.

Ιθαγένεια βάσει καταγωγής

Εάν οι Αμερικανοί μπορούν να αποδείξουν με απτά στοιχεία την καταγωγή τους από μια ξένη χώρα, μπορούν να διερευνήσουν την απόκτηση ιθαγένειας. Για παράδειγμα, όποιος μπορεί να αποδείξει την άμεση καταγωγή του από έναν Ιταλό πρόγονο που γεννήθηκε μετά τον Μάρτιο του 1861 -όταν σχηματίστηκε το σύγχρονο ιταλικό κράτος- μπορεί να υποβάλει αίτηση για ιταλική υπηκοότητα, για την οποία απαιτείται η κατάλληλη τεκμηρίωση.

Μεταθέσεις και ειδικευμένοι

Για ορισμένους τυχερούς, υπάρχει πάντα η επιλογή της μετακίνησης σε ένα γραφείο του εξωτερικού που συνδέεται με την εταιρεία σας, εάν ο εργοδότης σας είναι ένας διεθνής οργανισμός που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε και να εργαστείτε στο εξωτερικό. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, τότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για βίζα σε μια χώρα που αναζητά εργαζόμενους σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα.

Οι πέντε πιο δημοφιλείς προορισμοί:

  1. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα με ελάχιστη μη επιστρεπτέα δωρεά $230.000.
  2. Πορτογαλία με ελάχιστη μη επιστρεπτέα επένδυση $230.000.
  3. Μάλτα με ελάχιστη επένδυση 600.000 ευρώ.
  4. Ελλάδα με ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα από 250.000 μέχρι 800.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της επένδυσης και την τοποθεσία.
  5. Ισπανία με ελάχιστη επένδυση 500.000 ευρώ σε ακίνητα ή 1 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια ή μετοχές.

 

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Αυτό είναι το οικόπεδο του Α. Βγενόπουλου που βγαίνει σε εκούσιο πλειστηριασμό (pics)

Υποδομές: Γιατί κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου Σταϊκούρα, Σκέρτσο, Χαρδαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Aυτές είναι οι αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version