Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία στον αποσχισμένο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Αζέρων την Κυριακή σηματοδοτώντας σημαντική κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών.
Το γραφείο του Προέδρου της Αζερμπαιτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ είπε ότι οι πύραυλοι που έπληξαν τη Γκάνκα προήλθαν από τη γειτονική Αρμενία, ισχυρισμό τον οποίο αρνήθηκε το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.
Η επίθεση με πυραύλους σκότωσε έναν άμαχο και τραυμάτισε τέσσερις άλλους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης αλλά δεν έπληξε την αεροπορική βάση, δήλωσε η κυβέρνηση των Αζέρων.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Γκάνκα ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό από το Αζερμπαϊτζάν της Στεπανάκερτ, τη μεγαλύτερη πόλη του αρμενικού θύλακα.
Ο Αραγίκ Χαρουτιουνιάν, πρόεδρος της αμφισβητούμενης περιοχής την οποία αναγνωρίζει επίσημα μόνο η Αρμενία, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν τώρα στρατιωτικούς χώρους σε μεγάλες πόλεις του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αζέρος υπουργός Άμυνας Ζακίρ Χασάνοφ χαρακτήρισε την επίθεση ως «ανοιχτή πρόκληση» της Αρμενίας που «επεκτείνει το θέατρο της σύγκρουσης».
Ο Χαρουτιουνιάν, ο ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τραυματίστηκε όταν χειρουργική επίθεση με πύραυλο πέτυχε το καταφύγιό του, είπε ο αζέρος υφυπυργός άμυνας Χικμέτ Χατζίγιεφ δήλωσε ο βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Αλίγιεφ.
Ο εκπρόσωπος του ηγέτη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αρνήθηκε ότι υπέστη τραυματισμούς, ωστόσο δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών.
Ο Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενος από την Τουρκία, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία έως ότου οι Αρμενικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά περιφέρειες του Αζερμπαϊτζάν στις οποίες διατηρούν στρατό οι αρμένιοι μετά τον νικηφόρο για αυτούς πόλεμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
ΟΙ συγκρούσεις είναι οι εντονότερες και πιο γενικευμένες από την κατάπαυση του πυρός (με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας) μεταξύ των δυο προαιώνιων εχθρών. Ο πόλεμος στις αρχές της δεκαετίας σκότωσε περίπου 30.000 ανθρώπους και εκτόπισε περισσότερους από ένα εκατομμύριο.
Η τελευταία αντιπαράθεση αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά τις αντιπαραθέσεις των δυο στη διαμεσολάβηση στη Συρία και τη Λιβύη. Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και τα δύο έθνη έχουν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, αν και αυτό δεν καλύπτει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν το Σάββατο έθεσαν φαινομενικά αδύνατους όρους για τη συμφωνία να τερματίσουν τις εχθροπραξίες – που είχαν απευθύνει οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία.
Μέρκελ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν και εξέφρασε ανησυχία για τις συγκρούσεις και τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε ηλεκτρονική δήλωση.
Η Μέρκελ τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη δήλωση.
Ο Πασινιάν κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη στάση, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Bild. Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο πρέπει να δηλώσει δημοσίως ποιος ξεκίνησε τις τρέχουσες εχθροπραξίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απάντησε:
«Ναι. Και η Γερμανία πρέπει να αξιολογήσει τη συμμετοχή τρομοκρατών και μισθοφόρων που έχουν στρατολογηθεί στη Συρία σε αυτήν τη σύγκρουση στην περιοχή από την Τουρκία. ”
Οι δυνάμεις των Αζέρων κατέλαβαν οκτώ χωριά στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του Ναγκόρνο-Καράμπχ, αφού προηγουμένως ανέλαβαν τον έλεγχο επτά άλλων μικρών περιοχών, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού.