Απόβαση στο βρετανικό real estate κάνουν το τελευταίο διάστημα οι πλούσιοι Αμερικανοί, οι οποίοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη δυναμική του ισχυρότερου δολαρίου.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μεσίτη Τσαρλς ΜακΝτόουελ, ο οποίος τους τελευταίους έξι μήνες πούλησε έξι πολυτελείς κατοικίες στο κεντρικό Λονδίνο. Οι πέντε εξ αυτών κατέληξαν σε χέρια Αμερικανών.
«Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, ιδίως όσον αφορά τις ακριβότερες κατοικίες» δηλώνει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αποδίδοντας αυτήν την τάση στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Knight Frank για το α’ εξάμηνο του 2022, οι Αμερικανοί διαθέτουν μερίδιο 14,5% στην αγορά των prime ακινήτων του Λονδίνου, τα οποία δεν ανήκουν σε Βρετανούς. Ένα ποσοστό αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2021, αλλά και ένα ποσοστό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το 2018.
Εάν, μάλιστα, μιλήσουμε για τις κορυφαίες κατοικίες στο κεντρικό Λονδίνο, τότε το ποσοστό των Αμερικανών αγοραστών εκτοξεύεται σε τουλάχιστον 33%, ενώ πριν δύο χρόνια δεν ξεπερνούσε το 10%.
Πέραν τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών, αναμφίβολα, σ’ αυτή την τάση καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η ισοτιμία των νομισμάτων, καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου και η αποδυνάμωση της στερλίνας προσφέρει αξιοσημείωτα κέρδη στους Αμερικανούς. Ιδίως σε ποσά άνω των 5 εκατ. στερλινών, όπου οι συναλλαγματικές αποκλίσεις αρχίζουν να έχουν αισθητό αντίκτυπο.
Η διολίσθηση της στερλίνας ακόμη και στο 1,04 δολάριο τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπωσδήποτε, έπαιξε τον ρόλο του. Μάλιστα, ορισμένοι Αμερικανοί αγοραστές περίμεναν την απόλυτη ισοτιμία (1 προς 1), προκειμένου να προβούν σε «ψώνια» (αν και ποτέ δεν επιτεύχθηκε, καθώς σήμερα η στερλίνα έχει ανακάμψει στο 1,18 δολ.).
Φυσικά, το αυξημένο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δίνει πολύτιμες «ανάσες» στο βρετανικό real estate, το οποίο έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα το τελευταίο διάστημα, με τις προσφορές των αγοραστών να υποχωρούν κατά 1/5 τον Οκτώβριο (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021)
Μια εξέλιξη, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και κατ’ επέκταση του κόστους των στεγαστικών δανείων, τα οποία για ένα μεγάλο μέρος του βρετανικού πληθυσμού έχουν καταστεί «απαγορευτικά».
Διαβάστε ακόμη:
Σταϊκούρας προς τράπεζες: «Αυξήστε τώρα τα επιτόκια καταθέσεων»
Από το χαμηλό 2ετίας ανακάμπτει το Bitcoin – Ράλι άνω του 5%