Άκρατο (και εν μέρει αδικαιολόγητο) ενθουσιασμό με τη στερλίνα φαίνεται ότι δείχνουν οι πελάτες των τραπεζών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το βρετανικό νόμισμα για τις διεθνείς συναλλαγές περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των παγκόσμιων πληρωμών, το οποίο διεκπεραιώθηκε με τη χρήση της στερλίνας, εκτοξεύθηκε στο 7,845% τον Οκτώβριο, ένας αριθμός αυξημένος κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.
Μάλιστα, η επίδοση του 7,8% ισοφαρίζει την αντίστοιχη του Ιουλίου του 2016, η οποία είχε λάβει χώρα έναν μήνα μετά το δημοψήφισμα της χώρας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα είναι πλέον το τρίτο πιο δημοφιλές νόμισμα παγκοσμίως, υπολειπόμενο μόνο του αμερικανικού δολαρίου (42,1%) και του ευρώ (34,4%). Το ιαπωνικό γεν έπεται στην 4η θέση (2,95%), ενώ ακολουθούν το κινεζικό γουάν, το καναδικό δολάριο και το αυστραλιανό δολάριο.
Το άλμα στη χρήση της στερλίνας επήλθε, παρά την πρόσφατη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (1,04 δολάριο). Άλλωστε, παρά τη μερική ανάκαμψη (1,18 δολάριο), εξακολουθεί να παρουσιάζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς, εμφανίζοντας απώλειες 12% από τις αρχές του έτους (η χειρότερη ανήκει στο γεν με -17%).
Ας μην ξεχνάμε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς ο ιστορικός πληθωρισμός (άνω του 10%), η σφιχτή νομισματική πολιτική (επιτόκια στο 3%) και η ενεργειακή κρίση έχουν επιδράσει καθοριστικά στην καθίζηση του ΑΕΠ.
Η κεντρική τράπεζα, πρόσφατα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας μακράς περιόδου ύφεσης, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2024 και να φθάσει έως το -3%. Τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, μάλιστα, ήδη έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
Διαβάστε επίσης
Κατάρ: Τα αρχιτεκτονικά mega-projects της Ντόχα που σε κάνουν να σαστίζεις