Η κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να πλήξει την ήδη πληγείσα ιαπωνική οικονομία η οποία βρίσκεται προ των πυλών μιας double-dip recession.
Αν και ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα επιμένει πως οι Αγώνες θα λάβουν χώρα κανονικά, αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ένα μόλις μήνα πριν την τελετή έναρξης. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η επέκταση αυτή θα οδηγήσει την οικονομία του νησιού σε νέα κρίση.
Μια κατάργηση των Αγώνων την τελευταία στιγμή εν μέσω εκτεταμένων μέτρων θα περιορίσει την ανάπτυξη μέχρι και 1,7% σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Αλλοι οικονομικοί αναλυτές που επικεντρώνονται στην περίπτωση της κατάργησης δεν προβλέπουν τόσο μεγάλο πλήγμα στην οικονομία αλλά μερικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό νέο κύμα της πανδημίας και επέκτασης των νέων στελεχών.
Αν και η Ιαπωνία είχε γίνει παράδειγμα του περιορισμού των κρουσμάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας, τώρα έχει μείνει πίσω λόγω του χαλαρού προγράμματος εμβολιασμού και της επέκτασης των έκτακτων μέτρων.
Εν μέσω της παρούσας πανδημίας, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να λάβουν χώρα, με πρόσφατα γκάλοπ να υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι Ιάπωνες ζητούν την κατάργησή τους για φέτος, κάτι που υποστηρίζουν και αρκετοί επιχειρηματικοί ηγέτες της χώρας. Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, η Asahi Shimbun κάλεσε προς κατάργηση των Αγώνων την προηγούμενη Τετάρτη.
Πολλές εθνικές ομάδες έχουν ακυρώσει τις προπονήσεις στην Ιαπωνία λόγω φόβων για τον κορωνοϊό.
Η κατάργηση των Αγώνων θα προκαλέσει άμεσο οικονομικό πλήγμα 1,4 τρισ γεν ($12,9 δισ) σύμφωνα με υπολογισμούς του Τοσιχίρο Ναγκαχάμα, επικεφαλής οικονομολόγου του Dai-Ichi Life Research Institute. Oι υπολογισμοί του Τακαχίντει Κιούτσι του Νomura Research Ιnstitute αυξάνουν αυτό τον υπολογισμό στα 1,8 τρισ γεν.
Δεν βλέπουν όλοι την ανάγκη συμπερίληψης των Αγώνων στους φετινούς υπολογισμούς ανάπτυξης, πάντως. Ο Καζούμα Μαέντα, οικονομολόγος της Barclays Securities υπολογίζει πως υπάρχουν αυξημένα ρίσκα για την οικονομία και η επέκταση των περιοριστικών μέτρων θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία της ανάκαμψης από τους Ολυμπιακούς.
«Το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι το κύριο μέλημα των καταναλωτών και όχι οι Ολυμπιακοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
Eπιταγές: Παγώνει για 60 ημέρες η πληρωμή τους – Ποιους ΚΑΔ αφορά