search icon

Bloomberg

Η περιουσία των $16 δισ. του Ράτκλιφ για την αγορά της Γιουνάιτεντ μπορεί να μην είναι αρκετή

Πως ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ineos προσπαθεί να επεκτείνει το brand name της εταιρείας αλλά και του ίδιου του εαυτού του

Ο Τζιμ Ράτκλιφ έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πάμπλουτου επιχειρηματία. Έχει ιδιωτικό Gulfstream τζετ, μία έπαυλη στην άκρη της θάλασσας, σπίτι στο Μονακό και ένα σούπερ-γιοτ με δική του κάβα και πολλαπλά υπνοδωμάτια.

Όσον αφορά τα αθλήματα, όμως, ο πλουσιότερος Βρετανός δεν έχει καταφέρει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Το γαλλικό ποδοσφαιρικό του κλαμπ βρίσκεται στα μέσα της κατάταξης του γαλλικού πρωταθλήματος, οι χρυσές εποχές της ομάδας ποδηλασίας του στο Tour de France έχουν, πια, περάσει, ενώ οι επενδύσεις του στη Φόρμουλα 1 δεν θεωρούνται και πολύ επιτυχημένες.

Ο Ράτκλιφ, πια, κυνηγά ένα από τα μεγαλύτερα «έπαθλα» του κόσμου του αθλητισμού: την ιστορική αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για τον 70χρονο, η επιτυχής εξαγορά του ποδοσφαιρικού κολοσσού θα ενισχύσει τόσο τον πλούτο του, όσο και το brand του. Το πρόβλημα για τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία από τη βόρεια Αγγλία, όμως, είναι πως βρίσκεται αντιμέτωπος με μέλος βασιλικής οικογένειας της Μέσης Ανατολής και ένα κρατικό ταμείο επενδύσεων ύψους $450 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Ράτκλιφ έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία $16,4 δισεκατομμυρίων. Παρ’ όλα αυτά, η νέα διαμάχη για τους «Κόκκινους Διαβόλους» έχει φέρει στο προσκήνιο την νέα πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο την οποία ούτε ο Ράτκλιφ δε θα μπορέσει να καλύψει.

Το μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, Σεΐχης Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, προσφέρει να εξαγοράσει την Manchester United για 5 δισ. στερλίνες ($6 δισ.). Ο Ράτκλιφ, από την πλευρά του, ζητά αρχικά ένα πλειοψηφικό μερίδιο, κάτι με το οποίο δε συμφωνούν αρκετοί μειοψηφικοί μέτοχοι.

Η αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ στην οποία ανήκει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2005 αναμένεται να αποφασίσει για πιθανή πώληση ή μη του ποδοσφαιρικού ομίλου.

«Έχουμε κάνει μία καλή προσφορά», τόνισε ο Ράτκλιφ, ο οποίος είναι φίλαθλος και υποστηρικτής της ομάδας από τα γεννοφάσκια του, προσθέτοντας πως «ελπίζω η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή, ενώ πιστεύω πως θα κάνουμε πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση της ομάδας».

Μετά από την αποτυχημένη αγορά της Τσέλσι πέρυσι, η αγορά της Γιουνάιτεντ θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Ράτκλιφ για επέκταση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Μία πιθανή ήττα θα ήταν κάτι το εξαιρετικά οδυνηρό, ιδιαίτερα για έναν επιχειρηματία ο οποίος βρίσκεται στο ανώτατο σκαλοπάτι του πλούτου εδώ και δεκαετίες.

Ο Ράτκλιφ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα του αθλητισμού όταν ξεκίνησε να επεκτείνει και την Ineos. Αγόρασε την ελβετική ποδοσφαιρική ομάδα της Λωζάνης το 2017, όταν η Ineos εξαγόρασε τη βρετανική μάρκα μόδας Belstaff και ανακοίνωσε πως έχει σχέδια δημιουργίας ενός off-road SUV το οποίο θα ανταγωνιστεί το Land Rover. 

H Ineos δέσμευσε 110 εκατομμύρια στερλίνες το 2018 σε συνεργασία με τον Ολυμπιονίκη Μπεν Έινσλι για τη δημιουργία βρετανικής ομάδας η οποία θα αγωνίζεται στο America’s Cup. Το 2019, εξαγόρασε τη γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου OGC Nice όπως και την ομάδα ποδηλασίας του Tour de France, Team Sky. 

To 2020 ανακοίνωσε επένδυση στην ομάδα της Mercedes-Benz στη Φόρμουλα 1, ύψους 208,4 εκατομμυρίων στερλινών. Παράλληλα, λανσάρισε νέα εταιρεία παραγωγής απολυμαντικών χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ineos, επίσης, είναι επίσημη χορηγός της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, All Blacks από το 2021.

«Τα αθλήματα τα οποία έχει επιλέξει να στηρίξει η Ineos έχουν διαφορετικούς φαν και δυναμική ενώ αγγίζουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων», σημείωσε η καθηγητής του University of Portsmouth, Χριστίνα Φιλίππου, προσθέτοντας πως «πολλές φορές, οι άνθρωποι επενδύουν στα αθλήματα για διαφορετικούς λόγους όπως το brand awareness».

Ο απόφοιτος χημείας ο οποίος έμενε για πολλά χρόνια στο Μάντσεστερ, Ράτκλιφ, έχει ενισχύσει και την προσωπική του εικόνα, χαρακτηρίζοντας ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης ανίκανα, προτείνοντας λύσεις για την «κακοδιαχείριση» όπως την χαρακτήρισε.

Μπορεί να το κάνει. Ο Ράτκλιφ εργαζόταν για την ExxonMobil όπως και την Advent International πριν ιδρύσει την Ineos το 1998, ενώ έγινε άμεσα γνωστός για την ικανότητά την οποία είχε να εντοπίζει υποτιμημένα assets.

Ο Ράτκλιφ διαχειρίζεται τον κολοσσό μαζί με τους δύο άλλους μεγαλομετόχους Τζον Ρις (66 ετών) και Άντι Κάρι (67 ετών).

Η εταιρεία η οποία έχει 30 διαφορετικούς τομείς κυρίως στους κλάδους των χημικών και της ενέργειας έχει ελάχιστες βαθμίδες management τις οποίες ο Ράτκλιφ αποκαλεί «ομοσπονδιακού τύπου διαχείριση».

Τα έσοδα του ομίλου Ineos αυξήθηκαν κατά 60% την τελευταία δεκαετία στα $65, περίπου, δισ. μέχρι το 2022. 

Το μόνο ξεκάθαρο είναι πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώντας ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του κόσμου τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδά του όσο και τους οπαδούς του θα αποτελέσει σημαντικό «πολύτιμο λίθο» στο στέμμα της Ineos και του ίδιου του Ράτκλιφ.

Οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται αισίως στον ένατο μήνα, με τους Αλ Θάνι και Ράτκλιφ να έχουν προχωρήσει σε πολλαπλές προσφορές, αν και το γκρουπ από το Κατάρ πιστεύει πως είναι, πια, το φαβορί. 

Όπως και τα να πηγαίνουν οι ομάδες και τα γκρουπ στα οποία έχει επενδύσει, το μόνο σίγουρο είναι πως στις φανέλες των αθλητών, στα αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1 και στα πανιά των σκαφών του, το όνομα και το brand name της Ineos φαίνεται ξεκάθαρα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο ανακαλύπτουν περί τίνος πρόκειται ο Τζιμ Ράτκλιφ.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ψιλά γράμματα» και τα ποσά που μοιράζει το οικονομικό νομοσχέδιο

Έτσι θα είναι τα δύο νέα ιδιωτικά club των νοτίων προαστίων με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ

Πλειστηριασμοί: Ένα ακόμη σφυρί για τα «Super Market Καρυπίδη»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version