Επενδύσεις αξίας $28,7 δισ. απέσυραν οι πελάτες του κολοσσού Pacific Investment Management Co (Pimco) λόγω του παγκόσμιου sell off στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με την μητρική εταιρεία Allianz SE. Σημειωτέον πως τα λειτουργικά κέρδη της Allianz κατέγραψαν αύξηση το β’ τρίμηνο λόγω του τομέα ασφαλίσεων της εταιρείας.
Η Allianz βασίζεται στους τομείς asset management για τη διαφοροποίηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων πέραν του τομέα ασφάλισης. Η Pimco, όμως, αντιμετωπίζει προβλήματα τη στιγμή που οι επενδυτές αποφεύγουν τα ομόλογα, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες λόγω του πληθωρισμού.
Οι εκροές συνεχίστηκαν και το β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δηλώσεις του CFO της Allianz, Giulio Terzariol στο Bloomberg. O Terzariol τόνισε πως όταν τα επιτόκια σταθεροποιηθούν, οι εκροές αυτές θα μετατραπούν σε εισροές.
Η μετοχή της Allianz κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,8% το πρωί της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Οι αναλυτές της Jefferies υπογράμμισαν πως ο επενδυτικός ενθουσιασμός περιορίστηκε λόγω πολλαπλών παραγόντων.
Τα συνολικά αλλότρια περιουσιακά στοιχεία της Pimco κατέγραψαν μείωση στα 1,39 τρισ ευρώ το β΄τρίμηνο, σε σχέση με τα 1,45 τρισ ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
«Η Pimco βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και θα βγει χαμένη μέχρι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο αναλυτής του Bloomberg, Eric Balchunas, υπογραμμίζοντας πως «ορισμένα assets της εταιρείας καταγράφουν αυξητική πορεία, κάτι που μπορεί να τη βοηθήσει μακροπρόθεσμα όταν οι επενδυτές επιστρέψουν».
Τα λειτουργικά κέρδη της Allianz group αυξήθηκαν στα 3,5 δισ ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τα περσινά 3,3 δισ ευρώ. Η Allianz επιβεβαίωσε πως ο στόχος λειτουργικού της κέρδους για το 2022 βρίσκεται στα 13,4 δισ ευρώ, συν-πλην 1 δισ.
Ο Terzariol τόνισε πως η Allianz ενδέχεται να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών τους επόμενους 6 με 12 μήνες: «Αυτή τη στιγμή, η επαναγορά ενδέχεται να αποτελεί καλύτερη επιλογή από τις κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A)».
Το sell off των ομολόγων δεν ήταν το μόνο πρόβλημα στον τομέα asset management που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο CEO της Allianz, Oliver Baete.
Ένας εκ των τομέων της Allianz Global Investors αναγκάστηκε να αποπληρώσει $5,8 δισ μετά από την παραποίηση του κινδύνου που έκρυβαν ορισμένα hedge funds τα οποία κατέρρευσαν εν μέσω της πανδημίας. Σε πρόσφατη συμφωνία με τους ρυθμιστές η εταιρεία δέχθηκε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού της τομέα στη Voya Financial Inc.
Η Allianz θα δεχθεί πλήγμα 400 εκατ ευρώ από την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών της δραστηριοτήτων, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος της απαγκίστρωσής της από τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης:
Wizair: «Rewind» για τις αεροπορικές πτήσεις Άμπου Ντάμπι – Ρωσία