Το περιδινισμένο σε αβεβαιότητα κοινοβούλιο της Γαλλίας και η διχαστική προεκλογική εκστρατεία έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς από τους πλουσιότερους κατοίκους της όσον αφορά την πολιτική και δημοσιονομική αστάθεια, σε σημείο που κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν, σύμφωνα με ορισμένες εταιρείες διαχείρισης πλούτου.
Η προειδοποίησή τους λαμβάνει χώρα καθώς τα κυριότερα πολιτικά κόμματα αγωνίζονται να αποκτήσουν τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης και να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Η πιθανότητα για υψηλότερους φόρους για την χρηματοδότηση προγραμμάτων δημοσίων δαπανών έχει αφήσει ορισμένα άτομα να ζυγίζουν τις επιλογές τους σχετικά με το πώς να προστατευτούν.
«Οι άνθρωποι που μπορούν να φύγουν θα φύγουν αν υιοθετηθούν ακραίες πολιτικές», δήλωσε ο Εμανουέλ Ανγκελιέ, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης πλούτου La Financiere d’Orion. «Η Γαλλία δεν θα είναι πλέον ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και οι πλούσιοι θα φύγουν».
Ο ίδιος συγκαταλέγεται μεταξύ των συμβούλων που δέχθηκαν τηλεφωνήματα από πανικόβλητους πελάτες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων προεκλογικής εκστρατείας και των δύο γύρων ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με ορισμένους να στέλνουν κεφάλαια στο εξωτερικό και να αρχίζουν έρευνες για πιθανό εκπατρισμό.
Ενώ το διφορούμενο εκλογικό αποτέλεσμα παρείχε ένα μέτρο ανακούφισης επειδή τα ακραία κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς δεν κέρδισαν την απόλυτη εξουσία, η κατάσταση αποτέλεσε ένδειξη της πιθανής αστάθειας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.
Το γαλλικό κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και η εκλογή κυβέρνησης των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγείρει το ενδεχόμενο υψηλότερων φόρων για τους υψηλόμισθους των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, δεσμεύτηκε να καταργήσει ορισμένες φοροαπαλλαγές από το φόρο κληρονομιάς, ενώ στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο έβαλαν ευθέως στο στόχαστρο τους δισεκατομμυριούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους.
Το κόμμα της Λεπέν δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε το ερώτημα έχει μετατραπεί σε ποιο βαθμό η αριστερή συμμαχία -η οποία κέρδισε απροσδόκητα τις περισσότερες έδρες- θα έχει επιρροή όσον αφορά τη σύσταση μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Οι Γάλλοι βουλευτές θα μπορούσαν όχι μόνο να αναιρέσουν τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τα οποία θεωρούνται πιο φιλικά προς τους πλούσιους, αλλά και να προωθήσουν πολιτικές όπως ένας ευρύτερος φόρος πλούτου.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τα κόμματα των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ανυπότακτης Γαλλίας – υποσχέθηκε να ψηφίσει νόμο για την «κατάργηση των προνομίων των δισεκατομμυριούχων». Εκτός από την επαναφορά ενός ευρύτερου φόρου πλούτου, το πρόγραμμά τους ζητούσε την κατάργηση του ενιαίου φόρου της Γαλλίας και την αναβίωση μιας ειδικής εισφοράς, την αύξηση των φόρων εισοδήματος σε ανώτατο οριακό συντελεστή 90% και την αναμόρφωση των κανόνων ώστε να συμπεριληφθεί ανώτατο όριο στην κληρονομιά.
Οι εναλλακτικοί προορισμοί περιλαμβάνουν μέρη όπως η Ιταλία, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, αλλά η μετεγκατάσταση απαιτεί χρόνο και οι επιλογές είναι μερικές φορές δύσκολες, ανάλογα με τις οικογενειακές και επαγγελματικές συνθήκες του εκάστοτε ατόμου.
Στη Γαλλία, ο Μακρόν πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια φλερτάροντας τους εύπορους κατοίκους της χώρας σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 2018, ένα χρόνο μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του, η κυβέρνησή του περιόρισε έναν υφιστάμενο φόρο πλούτου ώστε να εφαρμόζεται μόνο στην ακίνητη περιουσία, δημιούργησε έναν ενιαίο φόρο 30% για τα εισοδήματα από αποταμιεύσεις και διατήρησε το αμφιλεγόμενο σύμφωνο Dutreil που μπορεί να μειώσει δραματικά τους φόρους κληρονομιάς για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Οι κινήσεις αυτές, οι οποίες συνδέθηκαν με άλλες φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, συνέβαλαν στην τόνωση των επενδύσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσο και στη βελτίωση της θέσης της Γαλλίας ως ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις. Φάνηκε επίσης να αναχαιτίζουν την καθαρή εκροή πλουσίων προς άλλες χώρες.
Η Γαλλία φιλοξενεί μερικά από τα πλουσιότερα άτομα του κόσμου, όπως ο μεγιστάνας της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, και η κληρονόμος καλλυντικών της L’Oreal SA, Φρανσουάζ Μπετενκούρτ Μέγιερς, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε δολάρια στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση UBS Global Wealth Report 2024.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το Bloomberg, οι εύποροι αυτοί κάτοικοι είναι πλέον τρομαγμένοι. Καθώς εντείνονται οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών ηγετών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι αποφάσεις για επενδύσεις, προσλήψεις και συμφωνίες ακινήτων έχουν αναβληθεί και η άντληση κεφαλαίων σε επιχειρηματικά κεφάλαια έχει διακοπεί, όπως δήλωσε ο Πατρίκ Μαρτέν, επικεφαλής του κύριου επιχειρηματικού λόμπι της Γαλλίας, Medef, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.
Αυξημένοι φαίνεται πως είναι επίσης και οι φόβοι σχετικά με το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών στη Γαλλία που σχετίζονται με την πολιτική, δεδομένων των κατά καιρούς βίαιων διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια, όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις ταραχές που σχετίζονται με περσινό θάνατο από πυρά αστυνομικών.
Ο Ζουλιάν Μαγκιτέρι, σύμβουλος ιδιωτικού πλούτου και συνιδρυτής του Barnes Family Office by Come, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πελάτες του δεν περίμεναν καν τον β’ γύρο της ψηφοφορίας προτού μεταφέρουν κεφάλαια σε άλλες χώρες όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.
Διαβάστε ακόμη:
Ερχονται κίνητρα και έξτρα μπόνους για όσους είναι συνεπείς φορολογούμενοι
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου
Εφορία: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ