search icon

Bloomberg

Η παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό ρίχνει το πετρέλαιο

Παράλληλα ανεβαίνει ο χρυσός - Συναγερμός στις αγορές εμπορευμάτων - Χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες - Το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη

Νέοι φόβοι ότι η επιδημία του κορωνοϊού θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη συγκλόνισε τις αγορές βασικών προϊόντων και πάλι τη Δευτέρα, με τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων να κατρακυλούν, ενώ ο χρυσός ανέβηκε στα 1.700 δολάρια η ουγγιά.

Καθώς ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται ευρύτερα έξω από την Κίνα, αυξάνοντας την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δημοσιοποίησαν την εκτίμησή τους ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται.

Αυτό προκαλεί εκ νέου συναγερμό στις αγορές εμπορευμάτων που είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν νωρίτερα τον μήνα όταν η ουσιαστική διακοπή λειτουργίας της Κίνας έριξε στο χάος τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο. Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώνει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και να προειδοποιεί ότι εξετάζει και πιο «δύσκαμπτα» σενάρια, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο κίνδυνος για τη ζήτηση πρώτων υλών αυξάνει.

“Με την αστάθεια που βλέπουμε στην περίπτωση του κορωνοϊού, δημιουργείται αγωνία στην αγορά με βάση τις προσδοκίες ανάπτυξης και ζήτησης. Παράλληλα βλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν”, δήλωσε ο Ντέηβιντ Λένοξ, αναλυτής πόρων στην Fat Prophets του Σίδνεϊ. “Το ίδιο γεγονός λειτουργεί αντίστροφα και στέλνει τους επενδυτές προς ένα ασφαλές καταφύγιο και αυτό είναι ο χρυσός.”

Το πετρέλαιο όρισε τις απώλειες τη Δευτέρα το πρωί στις διαπραγματεύσεις της Ασίας, καθώς έπεσε πάνω από 3% στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Μέχρι την Παρασκευή, το αργό πετρέλαιο (brent) είχε το μεγαλύτερο διάστημα κερδοφορίας σε διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο χάρη στα δημοσιονομικά κίνητρα της Κίνας και τις νέες απειλές για προμήθειες από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τα βιομηχανικά εμπορεύματα πλήττονται επίσης σκληρά, ενώ ο χαλκός ολισθαίνει κατά περισσότερο από 1% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τα γεωργικά προϊόντα δεν βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση, με τις απώλειες που εμφανίστηκαν στα σιτηρά των ΗΠΑ.

Οι μειώσεις αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση sell-off στην αγορά καθώς η εξάπλωση των περιπτώσεων κορωνοϊού έξω από την Κίνα, απειλεί τα σχέδια των επενδυτών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ στις χρηματαγορές βυθίστηκαν, μαζί με τις ασιατικές μετοχές σε όλη την ήπειρο, ενώ το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε μαζί με το διεθνές γιουάν.

Exit mobile version