Twitter, Starlink, SpaceX και Tesla, αυτές είναι οι εταιρείες – κολοσσοί τις οποίες διαχειρίζεται ο Έλον Μασκ και του έχουν δώσει τεράστια δύναμη, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο Λευκό Οίκο.
Πριν από λίγους μήνες, η Αργεντινή βρισκόταν αντιμέτωπη με την εθνική Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. και ιδιοκτήτης του Twitter, βρισκόταν στις εξέδρες του γηπέδου γελώντας και κρατώντας ένα ποτήρι κρασί. Μια γυναίκα τον πλησίασε και του ζήτησε να βγάλουν selfie. Του μίλησε για λίγο και ύστερα, έφυγε, σύμφωνα με ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, στο TikTok.
Ο Μασκ δεν φάνηκε να αναγνωρίζει τη γυναίκα. Αλλά πίσω στην Ουάσιγκτον, λίγο αφότου κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο βίντεο με τον δισεκατομμυριούχο στο Διαδίκτυο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν άρχισαν να ανησυχούν.
Η μυστηριώδης γυναίκα με την οποία συνομίλησε για λίγο ο Μασκ, ήταν η Ναίλια Άσκερ-Ζαντέ, μια φιλορωσική τηλεοπτική προσωπικότητα.
Από τότε που αγόρασε την Twitter Inc. τον Οκτώβριο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μασκ ελέγχει τώρα πέντε εταιρείες που εκτείνονται στους τομείς των μεταφορών, της αεροδιαστημικής, της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όλες τους διασταυρώνονται με την κυβέρνηση σε διάφορους βαθμούς, δίνοντας στον δισεκατομμυριούχο παγκόσμια δύναμη και επιρροή.
Τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla στηρίζουν την κλιματική ατζέντα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η SpaceX διατηρεί τις φιλοδοξίες της NASA για επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος ψηλά και το δίκτυό της Starlink – πιθανότατα ο μεγαλύτερος ιδιόκτητος στόλος δορυφόρων στον κόσμο – προσφέρει μια ζωτική γραμμή επικοινωνίας στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν τους Ρώσους εισβολείς.
Ωστόσο, από τότε που ο Μασκ ανέλαβε το τιμόνι του Twitter, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων και εγκατέλειψε κάθε φαινομενική συγκράτηση περιεχομένου, επιτρέποντας στην παραπληροφόρηση να ανθίσει – μερικές φορές για δικό του λογαριασμό, με σχεδόν 132 εκατομμύρια οπαδούς της. Επίσης, συμμαχεί όλο και περισσότερο με τους Ρεπουμπλικάνους που ισχυρίζονται ότι έχουν λογοκριθεί από τη μεγάλη τεχνολογία και τους Δημοκρατικούς, και έχει υποστηρίξει ανοιχτά τους αντιπάλους του Μπάιντεν.
Η ανορθόδοξη διαχείρισή του έχει εισαγάγει ένα νέο στρώμα αστάθειας σε έναν χώρο ελεύθερης ομιλίας που είναι ταυτόχρονα σανίδα σωτηρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όσους ζουν υπό αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Ιράν, και μια άθελη ενίσχυση αβάσιμων θεωριών συνωμοσίας που έχουν πυροδοτήσει βία.
Εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μεταξύ της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας, της τεράστιας περιουσίας του και των πολιτικών του συμμαχιών, ο Μασκ, 51 ετών, είναι σχεδόν ανέγγιχτος. Φαίνεται να αποφασίζει μονομερώς, για παράδειγμα, πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Starlink – μια προεδρική εξουσία ασυνήθιστη για έναν εργολάβο άμυνας των ΗΠΑ. Και ανησυχούν ότι λόγω του αυξανόμενου αποτυπώματος της Tesla στην Κίνα και της εξάρτησης του Μασκ από τη χρηματοδότηση από τη Μέση Ανατολή για τη συμφωνία του στο Twitter, μπορεί να είναι ευάλωτος σε ξένη χειραγώγηση.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε την Tesla ως κινεζική εταιρεία με αμερικανικές επιρροές. Το εργοστάσιο της εταιρείας στη Σαγκάη αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής της πέρυσι. Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει πει ότι οι εξωτερικοί δεσμοί του επιχειρηματία «αξίζουν να εξεταστούν». Σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ, ο Μασκ πρότεινε ένα φιλικό προς τη Ρωσία σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ένα σχέδιο επανένωσης για την Ταϊβάν και την Κίνα, το οποίο χειροκροτήθηκε δημόσια από την κυβέρνηση του Πεκίνου.
Αναπτυσσόμενη Αυτοκρατορία
Ο Μασκ και οι εταιρείες του έχουν υποστεί κάποιο έλεγχο από ομοσπονδιακούς οργανισμούς – συνεχίζει να συγκρούεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα tweets του, για παράδειγμα, και το υπουργείο Δικαιοσύνης, η SEC και η εθνική διοίκηση ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας ασκούν πιέσεις κατά της εταιρείας για μεγαλύτερο έλεγχο στην τεχνολογία αυτοματοποιημένης οδήγησης της Tesla.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν υποθέσει ότι η κυβέρνηση μπορεί κάποια μέρα να χρειαστεί να διαλύσει την αυτοκρατορία του Μασκ όπως έκανε και του Τζον Ροκφέλερ πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Όμως, τα αμερικανικά δικαστήρια εδώ και δεκαετίες αρνούνται κυρίως την κατάρρευση της εμπιστοσύνης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι μια χούφτα υπερπλούσιοι τύποι έχουν μεγάλη επιρροή στην αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ, ο οποίος έχει υποστηρίξει μια αναθεώρηση του CFIUS.
Διαβάστε ακόμη
Μύκονος: Χωρίς τέλος οι οικοδομικές παρανομίες – Έρχονται δραστικά μέτρα (pics)
Προϋπολογισμός: Εκτίναξη των εσόδων στο πρώτο δίμηνο – Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν