Μετά τον θάνατο έξι ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες σε σήραγγα της Γάζας το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε κάτι που δεν είχε κάνει σε 11 μήνες πολέμου – ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες που θρηνούν. «Θέλω να σας πω πόσο λυπάμαι και να σας ζητήσω συγχώρεση που δεν μπόρεσα να φέρω πίσω τον Σάσα ζωντανό», είπε στους γονείς του Αλεξάντερ Λομπάνοφ στο πρώτο από μια σειρά τέτοιων τηλεφωνημάτων.

Η χειρονομία αυτή ήταν μία από τις ενδείξεις ότι η ανακάλυψη μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στη μακρόχρονη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, μετά από αρκετούς μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν την Κυριακή για να απαιτήσουν εκεχειρία με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, ενώ το κυριότερο συνδικάτο κάλεσε σε απεργία που έκλεισε προσωρινά τράπεζες, εμπορικά κέντρα, ακόμη και το κυριότερο αεροδρόμιο το πρωί της Δευτέρας.

«Ο Νετανιάχου συνειδητοποίησε ότι είχε ξεπεραστεί ένα όριο», έγραψε ο σχολιαστής Γιοάβ Λιμόρ στην εφημερίδα Israel Hayom, αναφερόμενος στην αίσθηση πολλών Ισραηλινών ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να σώσει τους ομήρους. «Από χθες, το Ισραήλ δεν είναι η ίδια χώρα».

Το τι σημαίνει αυτό για τη στάση του Νετανιάχου στον πόλεμο μένει να φανεί. Τη Δευτέρα το βράδυ, έδωσε μια προκλητική συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν θα παραδώσει τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, του λεγόμενου διαδρόμου Φιλαδέλφειας, όπως απαιτεί η Χαμάς.

Ο έλεγχος της περιοχής από το Ισραήλ είναι το κλειδί για «την ήττα της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή στο μέλλον», είπε. Πρόσθεσε: «Αν φύγουμε, δεν θα επιστρέψουμε», επικαλούμενος την «τεράστια διεθνή πίεση» που θα ασκηθεί στο Ισραήλ.

Μέσω αυτού του διαδρόμου, είπε, η Χαμάς εισήγαγε τόνους όπλων που χρησιμοποίησε εναντίον του Ισραήλ. Αυτή η οδός πρέπει να ελέγχεται μόνιμα από το Ισραήλ, είπε.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη στιγμή για να πιέσει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να καταλήξουν επιτέλους σε συμφωνία. Η Washington Post ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ, μαζί με άλλους διεθνείς διαμεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, ετοιμάζουν μια τελική συμφωνία «take-it-or-leave-it».

«Είμαστε πολύ κοντά» στην κατάθεση μιας πρότασης, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. Ερωτηθείς αν ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει τους ομήρους, απάντησε απλά «όχι».

Το Ισραήλ διεξάγει την εκστρατεία του στη Γάζα από τότε που χιλιάδες πράκτορες της Χαμάς κατέκλυσαν το νότιο τμήμα της χώρας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 250. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έχει επιδιώξει δύο συχνά αντιφατικούς στόχους: να καταστρέψει τη στρατιωτική και πολιτική υποδομή της οργάνωσης και να φέρει πίσω ζωντανούς τους ομήρους.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Σκληρό πόκερ μέχρι την Παρασκευή για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

«Μπαίνουν» νέα πλοία στην ελληνική ακτοπλοΐα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ