search icon

Bloomberg

Η ώρα των αποφάσεων για την ΕΚΤ: Ποια θα είναι η επόμενη φάση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων – Ο φόβος του πληθωρισμού και το ψηφιακό ευρώ

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσουν την Πέμπτη για την επόμενη φάση του προγράμματος νομισματικής στήριξης της Ευρωζώνης, καθώς τα κράτη μέλη της Ένωσης προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Έχοντας επιταχύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά το δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόστους δανεισμού, έχει έρθει ώρα για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καθορίζουν έναν νέο ρυθμό για το πρόγραμμα με ορίζοντα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα «κλειδώσει» τον τρέχοντα ρυθμό για άλλους τρεις μήνες. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απίθανο να θέσει δημόσια έναν συγκεκριμένο στόχο, αναγκάζοντας τους επενδυτές να διαβάσουν μεταξύ των γραμμών της δήλωσης πολιτικής, των νέων οικονομικών προβλέψεων και της συνέντευξης Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο φόντο των αποφάσεων βρίσκεται μία ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης λόγω των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού και της μείωσης των νέων κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, υπηρεσίες εστίασης, λιανεμπόριο και άλλοι κλάδοι παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης. Αυτό όμως οδηγεί και σε άνοδο των τιμών, εγείροντας ερωτήματα για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΚΤ προκειμένου να αναλάβει δράση για τη διατήρηση του ελέγχου του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της σήμερα.

Η φράση – κλειδί που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι εάν η ΕΚΤ αναμένει να αγοράσει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους».

Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε στην προηγούμενη συνεδρίαση, αντικατοπτρίζοντας την απόφαση του Μαρτίου, όταν η ανάκαμψη των ΗΠΑ απειλούσε να «εκτοξεύσει» τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφάσισαν να επανεξετάσουν την απόφαση στο τέλος του τριμήνου.

Οι αγορές ομολόγων

Οι καθαρές αγορές βάσει του προγράμματος ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) αφορούν σήμερα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, από 14 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στις αρχές του έτους.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι δεν αναμένουν πλέον σημαντική μείωση το επόμενο τρίμηνο, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λαγκάρντ, απέρριψαν την ιδέα ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, η περιορισμένη ρευστότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επιβράδυνση και η πρόεδρος αναμένεται να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της οπισθοδρόμησης.

Η αγορά κρατικών ομολόγων

Παρά την περαιτέρω αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τη νομισματική πολιτική. Τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν αμβλύνει ορισμένους από αυτούς τους φόβους, αν και το spread μεταξύ γερμανικού και ιταλικού δεκαετούς χρέους παραμένει μεγαλύτερο από ό, τι πριν από ένα μήνα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σχεδόν παντού λένε ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα είναι προσωρινός – ότι παράγοντες όπως η μείωση της παραγωγής και η άνοδος του ενεργειακού κόστους δεν θα διατηρηθούν και η αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας θα «φρενάρει»την αύξηση των μισθών.

Την ίδια ώρα που η Λαγκάρντ θα ανακοινώνει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,7% τον Μάιο, πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι προοπτικές της οικονομίας

Η Λαγκάρντ θα παρουσιάσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις για τη ζώνη του ευρώ που αναμένεται να επιβεβαιώσουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης και πληθωρισμού θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Ωστόσο, θα δοθεί έμφαση στη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του πληθωρισμού, και αυτό είναι πιθανό να δείξει αύξηση των τιμών καταναλωτή κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%» το επόμενο έτος και το 2023.

Μια πιο σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα μπορούσε πιθανώς να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανάγκη για νομισματική στήριξη, εάν όχι σε αυτή τη συνεδρίαση, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

Η πιθανότητα η Λαγκάρντ να αναφερθεί σε άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι μάλλον περιορισμένη, αν και η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει σε πολλά κράτη της Ένωσης. Ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών και των μηδενικών επιτοκίων ενισχύει τα επιχειρήματα των επικριτών της κεντρικής τράπεζας, ειδικά στη Γερμανία όπου επίκεινται εκλογές.


Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα λήξει τον Μάρτιο του 2022 όπως έχει προγραμματιστεί. Μετά από αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί ένα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, είναι τεχνικά λιγότερο ευέλικτο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Το ψηφιακό ευρώ

Ένα ακόμη θέμα που μπορεί να συζητηθεί είναι το ψηφιακό ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τα μέσα του 2021 εάν θα ξεκινήσει ένα τέτοιο project και η Λαγκάρντ δήλωσε ότι μια νέα μορφή χρήματος της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να υπάρξει εντός των επόμενων τεσσάρων ετών εφόσον οι αξιωματούχοι δώσουν το πράσινο φως. Η ΕΚΤ είναι μία από τις πολλές νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο που εξετάζει μία τέτοια κίνηση προκειμένου να συμβαδίσει με την τεχνολογική πρόοδο και την αύξηση των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Κέρδη στην Ασία – Ράλι άνω του 1% στο κινεζικό χρηματιστήριο Σενζέν εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Πειραιώς: Ενδιαφέρον από 200 θεσμικούς επενδυτές για το ομόλογο

Amazon: Γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου

Exit mobile version