Η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε σε τέσσερις την Παρασκευή τον αριθμό των υποψηφίων που επιδιώκουν την κορυφαία θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ προχώρησε προς την άρση ενός εσωτερικού αδιεξόδου και την αποφυγή της απώλειας μιας θέσης που παραδοσιακά κατέχει ένας από τους δικούς της.
Πριν από την ψηφοφορία, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι ο Mario Centeno της Πορτογαλίας δεν βρίσκεται πλέον στην κούρσα και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπροσωπείται με μια υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής. Η ψηφοφορία είχε καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή για να επιτρέψει στο Λονδίνο να υποβάλει νέο υποψήφιο υπό το πρίσμα της πρόσφατης αλλαγής στην κυβέρνησή του. Μπορεί να υπάρξουν αρκετοί γύροι στην ψηφοφορία, οι οποίοι θα γίνουν με ειδική πλειοψηφία, που θα λαμβάνει υπόψη τους πληθυσμούς των χωρών.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να συσπειρωθούν πίσω από έναν μόνο υποψήφιο για την αντικατάσταση της Christine Lagarde στην κορυφή του ΔΝΤ που έχει έδρα του την Ουάσινγκτον και η απογοήτευση έχει γίνει αισθητή σε όλες τις πρωτεύουσες. Το ταμείο θα σταματήσει να δέχεται αιτήσεις στις 6 Σεπτεμβρίου και επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών ξεκίνησαν να ψηφίζουν την Παρασκευή το πρωί για τους τέσσερις υποψήφιους: την υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας Nadia Calvino (που στη συνέχεια απέσυρε κι αυτή την υποψηφιότητά της), τον Ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, το κορυφαίο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Kristalina Georgieva και τον διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn.
Παγκόσμιοι πονοκέφαλοι
Η κορυφαία κενή θέση έρχεται μετά την παραίτηση της Lagarde αυτό το μήνα, προκειμένου αυτή να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επόμενος ηγέτης του ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει την πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα, το Ταμείο μειώνει υποβάθμισε τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, που ήδη βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2009, σε μια προβλεπόμενη επέκταση κατά 3,2% φέτος.
Ωστόσο, η Ευρώπη έκανε κάθε προσπάθεια να συσπειρωθεί πίσω από έναν μόνο υποψήφιο, με γεωγραφικούς και πολιτικούς προβληματισμούς να εμβαθύνουν τις διαιρέσεις μεταξύ των στρατοπέδων που πιέζουν για διαφορετικές φιλοδοξίες. Η αυξανόμενη απογοήτευση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων -ιδίως από τις χώρες των οποίων οι υπήκοοι εξετάζονται- έχει λειτουργήσει επιβαρυντικά στις συνομιλίες.
Υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα. Εάν η Georgieva αποσπάσει τη στήριξη της ΕΕ, το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να ζητήσει μια αλλαγή στις διατάξεις του ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να αναλάβει τη θέση καθώς θα είναι πάνω από το όριο ηλικίας μέχρι την έναρξη της θητείας της. Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις επιφυλάξεις μεταξύ των μη ευρωπαϊκών μελών του Ταμείου, τα οποία θα ήθελαν να παρουσιάσουν τους δικούς τους υποψηφίους που πληρούν αυτά τα κριτήρια.
Σύμφωνα με μια συμφωνία που μετρά ήδη ζωή μισού αιώνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίος ενώ οι ΗΠΑ επιλέγουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτή η παράδοση επικράτησε όταν ο David Malpass επελέγη ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο. Αλλά οι Ευρωπαίοι είναι δεν είναι σίγουροι ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump θα ανταποδώσει τη χάρη – και οι αναδυόμενες αγορές εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι η σημερινή ρύθμιση δεν αντικατοπτρίζει έναν κόσμο που έχει εξελιχθεί από τότε που αυτή έγινε.