Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας ενδέχεται να καταγράψουν την πρώτη τους ετήσια μείωση από το 2016, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου μπορεί ήδη να έχει κορυφωθεί στην πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου.
Η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατακόρυφα τον περασμένο μήνα, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο, καθώς αυξάνεται η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εκπομπές αερίων της χώρας θα συρρικνωθούν φέτος.
Η στροφή της κινεζικής οικονομίας μακριά από ρυπογόνους τομείς και η δειλή υποχώρηση των ορυκτών καυσίμων αυξάνει την προοπτική ότι η όποια μείωση θα μπορούσε να διατηρηθεί, σηματοδοτώντας πιθανά ότι η ρύπανση έφτασε στο ανώτατο όριο πέρυσι, πολύ πριν από τον στόχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για το 2030.
Μια μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών της Κίνας, η οποία διαχέει περισσότερους από 11 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως, θα σηματοδοτήσει αναστροφή της πορείας προς τη βαριά βιομηχανία για την τόνωση της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και την απαίτηση νέων λύσεων.
Η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εκπομπών το 2022 και για χρόνια βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο ρυπογόνων χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι μια πρώιμη κορύφωση θα διευκολύνει τις συνθήκες για την επίτευξη της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Οι ετήσιες εκπομπές στην Κίνα προβλέπεται να μειωθούν είτε κατά 7,2% είτε κατά 8,2% φέτος, ανέφερε το BloombergNEF στην πρόσφατή του έρευνα με τίτλο New Energy Outlook, η οποία μελέτησε δύο πιθανές παγκόσμιες κλιματικές πορείες.
Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα κατέγραψε οριακή μείωση το β’ τρίμηνο, καθώς η ασθενέστερη ανάπτυξη έχει περιορίσει την κατανάλωση καυσίμων για μεταφορές και τη ζήτηση για βιομηχανικά καύσιμα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Ο αριθμός-ρεκόρ εγκαταστάσεων ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται ραγδαία και συμβάλλει επίσης στη μείωση της εξάρτησης από πιο ρυπογόνες πηγές, τη στιγμή που η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.
Εάν συνεχιστεί η ταχεία ανάπτυξη της χρήσης και παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Κίνα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας είναι πιθανό να συνεχίσουν να μειώνονται.
Η οικονομία της Κίνας πραγματοποιεί επίσης μια διαρθρωτική αλλαγή εν μέσω ενός πολυετούς κραχ του τομέα των ακινήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής υλικών όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, οι οποίες αποτελούν τις δύο σημαντικότερες πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εκτός της ενέργειας.
Ωστόσο, η πορεία των εκπομπών της Κίνας θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της κυβέρνησης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και από το αν θα συνεχίσει να επιδιώκει τον μακροπρόθεσμο στόχο του Σι, ο οποίος προσπαθεί να δώσει προτεραιότητα στις βιομηχανίες υψηλότερης τεχνολογίας.
Οι αρχές θα πρέπει επίσης να αναδιαμορφώσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας για να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς του, κάτι το οποίο σημαίνει πως ένας μικρός αλλά αυξανόμενος όγκος αιολικής και ηλιακής ενέργειας πηγαίνει χαμένος.
Η Κίνα ήδη επενδύει σε νέα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και εξετάζει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις με βάση την αγορά για να διασφαλίσει ότι η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά.
Παρά ταύτα, ακόμη και αν οι εκπομπές της χώρας έχουν πλέον κορυφωθεί, ο όγκος παραμένει τόσο μεγάλος που ο ρυθμός της μείωσης θα είναι πλέον κρίσιμος για την επίτευξη του παγκόσμιου net zero.
Διαβάστε ακόμη
Κάμαλα Χάρις: Ποιοι μεγάλοι επενδυτές και πολιτικοί τη στηρίζουν – Ποιοι ζητούν συνέδριο
Η «σφήνα» της Κάμαλα Χάρις προκαλεί τριγμούς στο Trump Trade – Πού ποντάρουν οι αγορές (γράφημα)
Τα πάνω κάτω φέρνει ο SSM στις χρηματοδοτικές πιστώσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ