Για τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού χρέους είναι το βασικό μέλημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την επίτευξη των χαμηλότερων επιτοκίων.

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι θα μειωθούν σύντομα.

Οι αποδόσεις κινήθηκαν και πάλι ανοδικά την Παρασκευή, αφού η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι οι επιχειρήσεις επέκτειναν τις μισθοδοσίες τον Ιανουάριο με σταθερό ρυθμό και τα κέρδη αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι Αμερικανοί φαίνεται να προετοιμάζονται για τους δασμούς του Τραμπ, αφού οι καταναλωτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα ξεπεράσει το 4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές ομολόγων προβλέπουν ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πού κατευθύνεται η οικονομία.

«Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας υποδηλώνει μια ανθεκτική αγορά εργασίας, οπότε δεν υπάρχει πίεση στη Fed να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε η Πρίγια Μίσρα, της JPMorgan Asset Management.

Bloomberg

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει μειωθεί από το υψηλό που κατέγραψε στις αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο, παραμένει σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από το σημείο όπου βρισκόταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού οι επενδυτές άρχισαν να προετοιμάζονται για τους δασμούς, τις περικοπές φόρων και την αύξηση του εθνικού χρέους που θα ασκήσουν πίεση στις τιμές των ομολόγων Δημοσίου.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα αυξημένος και την οικονομία να καλπάζει ανεξέλεγκτη, η Fed ανέστειλε τις μειώσεις των επιτοκίων της τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμούν ότι πιθανότατα θα παραμείνει αμετακίνητη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Για να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με τις πιέσεις στις τιμές, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Επίσης, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει δασμούς σε χώρες που φορολογούν τις αμερικανικές εισαγωγές.

Ο Μπέσεντ ήρε κάποιες από τις ανησυχίες της αγοράς για την προσφορά την περασμένη εβδομάδα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών διατήρησε σταθερές τις τριμηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων και προσέφερε ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον για τα επόμενα τρίμηνα.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, καθώς η κατά τα άλλα απότομη αλλαγή πορείας του Τραμπ όσον αφορά τις πολιτικές του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις των αναλυτών, ιδίως όσον αφορά τις απειλές του για τους δασμούς. Ταυτόχρονα, παραμένει ασαφές πόσο βαθιά θα επιδιώξει ο Τραμπ να μειώσει τους φόρους και τι θα κάνει αυτό στην κλίμακα του ελλείμματος της κυβέρνησης.

«Δε βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου θέλετε να κάνετε μεγάλα στοιχήματα», δήλωσε ο Eντ Αλ-Χουσέινι, στρατηγικός αναλυτής στην Columbia Threadneedle.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Σάιμον Γουάιτ, «ο Μπέσεντ σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε χαμηλά επίπεδα και όχι του επιτοκίου πολιτικής. Δυστυχώς για την κυβέρνηση Τραμπ και για τον Μπέσεντ, ο στόχος της διατήρησης των αποδόσεων του 10ετούς κρατικού χρέους σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με έναν άλλο στόχο του Λευκού Οίκου – τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Αυτό θα οδηγήσει τελικά πιθανότατα σε υψηλότερες αποδόσεις».

Αυτή την εβδομάδα, το ενδιαφέρον θα στραφεί στις νέες δημοπρασίες των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων ως μέτρο της ζήτησης στην αγορά, καθώς και στην κατάθεση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το Υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει επίσης την Τετάρτη τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν τις πρόσφατες προοπτικές: Αναμένεται να υποδείξουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 2,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

ΑΠΕ: Τελευταίες πινελιές για το χωροταξικό της πράσινης ενέργειας – Σε σύσκεψη στο Μαξίμου ο νέος οδικός χάρτης

Κτηματαγορά: Όλο και περισσότερα ακίνητα αλλάζουν χέρια από πλειστηριασμούς

Ρεύμα: Ξεπέρασε τα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ